Ukrajina prijeti Marine Le Pen zabranom ulaska u zemlju zbog komentara o Krimu

Ukrajina prijeti Marine Le Pen zabranom ulaska u zemlju zbog komentara o Krimu

 Foto: FAH

UKRAJINA je nagovijestila kako će zabraniti ulazak u zemlju francuskoj predsjedničkoj kandidatkinji, nakon njenih komentara kojima je legitimirala rusko pripajanje Krima u 2014.

Nervoza zbog političkih promjena

U Kijevu su nervozni zbog političkih promjena u 2017. godini. Američki novoizabrani predsjednik Donald Trump je očito prigrlio prijateljski ton prema Rusiji. S druge strane, drugi francuski kandidat, Francois Fillon, podržava podizanje sankcija protiv Moskve.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su se pogoršali nakon ruske aneksije Krima i posljedičnih sukoba proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. U tim sukobima je stradalo oko 10.000 ljudi.

Ignoriranje međunarodnog zakona


Aludirajući na Le Pen, ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo kako davanjem izjava koje ponavljaju propagandu Kremlja, francuska političarka pokazuje nepoštivanje suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine te tako potpuno ignorira osnovne principe međunarodnog zakona.

Ukrajinski dužnosnici su kako podsjećaju da će takve izjave i postupci koji krše ukrajinsko zakonodavstvo, imati posljedice, kao što su već imale kod nekih francuskih političara kojima je zabranjen ulaz u Ukrajinu.

Spornu izjavu Le Pen je prenijela francuska televizija. U njoj je Le Pen izjavila kako rusko pripojenje Krima nije bilo ilegalno jer su ljudi s Krima na referendumu izabrali pridružiti se Rusiji. Kijev oštro odbija ovakve izjave. Referendum je proglašen ilegalnim od strane Ujedinjenih naroda. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara