Ulagači na azijskim burzama oprezni zbog Trumpove najave carina na uvoz automobila

Ulagači na azijskim burzama oprezni zbog Trumpove najave carina na uvoz automobila

Foto: Hina/EPA

 
NA AZIJSKIM se burzama danas trguje oprezno zbog neizvjesnosti u vezi s trgovinskim pregovorima između Washingtona i Pekinga i poruke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o mogućem uvođenju carina na uvoz automobila.
 
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u plusu 0,1 posto.
 
Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,1 i 0,3 posto. U Hong Kongu su, pak, blago porasle.
 
Trguje se suzdržano
 
Na azijskim se burzama jutros trguje suzdržano, premda su jučer na Wall Streetu cijene dionica porasle jer je zapisnik s posljednje sjednice čelnika Feda pokazao da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata, premda se inflacija približava Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.
 
Najviše su jutros pale, 0,9 posto, cijene dionica u automobilskom sektoru, što je posljedica jučerašnje poruke predsjednika Trumpa o pokretanju istrage u vezi uvoza automobila i dijelova.
 
To je sličan potez kakav je prethodio uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija u SAD u ožujku.
 
Ulagače je dodatno uznemirila Trumpova poruka da je potrebna "drugačija struktura" u bilo kakvom trgovinskom sporazumu s Kinom.
 
Vlada neizvjesnost oko susreta Trumpa i Kima
 
Jutros je, pak, kinesko Ministarstvo trgovine poručilo da nije obećalo nikakav konkretan iznos za koji bi se smanjio trgovinski suficit Kine u razmjeni sa SAD-om i da se nada da će Washington što je prije moguće implementirati mjere obećane tijekom trgovinskih pregovora.
 
Uz to, vlada neizvjesnost oko toga hoće li se održati planirani summit između Sjeverne Koreje i SAD-a. Trump je jučer poručio da će to znati tek idućega tjedna.
 
„Puno je buke oko Donalda Trumpa, pregovora između Kine i SAD-a, carina na uvoz automobila, pa i summita sa Sjevernom Korejom. A sve to trenutno pritišće tržišta”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital.
 
Cijene nafte blago pale
 
A cijene nafte blago su pale nakon što su jučer objavljeni podaci o neočekivanom rastu zaliha u SAD-u.
 
Jutros je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 71,70 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,3 posto, na 79,55 dolara.
 
Na valutnim je tržištima, pak, dolar oslabio, nakon objave zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji je pokazao da središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata.
 
Dolar jutros skliznuo
 
Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,2 posto, na 93,83 bod.
 
Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,6 posto, na 109,45 jena.
 
Američka je valuta ponešto oslabila i u odnosu na europsku pa je cijena eura porasla za 0,1 posto, na 1,1710 dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara