ULOGA MISIJE OESS-A U RH POSTAJE SVE VIŠE PROAKTIVNA - SEMNEBY

Hrvatsko podnošenje zahtjeva za članstvo u EU utječe i na ulogu Misije OESSa u RH, koja iz monitoringa postupno prelazi u proaktivnu fazu, kazao je u petak u Zagrebu šef Misije OESSa u RH Peter Semneby.Semneby je to kazao predsjedniku Hrvatskoga sabora Zlatku Tomčiću kojega je posjetio na vlastiti zahtjev, priopćio je Ured Predsjednika Sabora.

Kako se navodi u priopćenju, veleposlanik Semneby ocijenio je da će iduća godina biti vrlo važna za Hrvatsku u smislu ispunjavanja političkih zadaća koje proizlaze iz nedavnog podnošenja zahtjeva za punopravno članstvo u EU.

Te okolnosti utječu i na ulogu Misije OESS-a u Hrvatskoj, koja sve više prelazi iz faze monitoringa prema proaktivnoj dimenziji, rekao je Semneby.

Proaktivnija uloga OESS-a, kazao je, očituje se u stručnoj pomoći u zakonodavnom segmentu te izradi projekata za potporu domaćim institucijama koje se bave zaštitom ljudskih prava, navodi se u priopćenju.

Misija OESS-a početkom ljeta planira tako pokrenuti kampanje za povećanje svijesti javnosti o održivom povratku i pomirbi budući da povratak izbjeglica i dalje ostaje u fokusu aktivnosti OESS-a, kazao je Semneby.

Semneby je također izrazio zadovoljstvo dinamičnošću interakcije između Misije i Hrvatskog sabora u zadnjih nekoliko mjeseci, što se manifestira kroz korištenje savjeta i ekspertize OESS-a u zakonodavnim zadaćama parlamenta, nastavlja se u priopćenju.

Tomčić je istaknuo kako Hrvatska visoko cijeni stručnu pomoć OESS-a, posebno u segmentu priprema važnih zakona, te izrazio optimizam glede procesa približavanja Hrvatske Europskoj uniji, o čemu postoji vrlo visok stupanj konsenzusa i u Hrvatskom saboru i u javnosti.

Hrvatski sabor, naglasio je Tomčić, ostaje potpuno otvoren svim dobronamjernim inicijativama koje nude kvalitetna rješenja, a svoju otvorenost potvrđuje i prezentacijom vlastitih zakonodavnih aktivnosti i njihovom dostupnošću javnosti, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara