Uloga UN-a u Libanonu

Uloga UN-a u Libanonu

DIO LIBANONSKE sudbine, koja, kako vrijeme odmiče, izgleda sve neizvjesnije, ovisit će i o brzini i spremnosti UN-a da napravi dvije stvari: produži i ozbiljno provede mandat svoje mirovne misije u toj zemlji i da što prije formira sud za ubojice bivšeg premijera Rafika Haririja.

Francuska (zemlja koja još uvijek smatra svoju bivšu koloniju svojom interesnom zonom) je jučer u UN-u dala nacrt rezolucije koja bi omogućila produžetak mandata UNIFL-a, UN-ove mirovne postrojbe od oko 13 000 vojnika, koja je pojačana nakon prošloljetnog rata Izraela i Hezbollaha.

Trenutni mandat istječe 31. kolovoza, a oko produžetka mandata oglasili su se i libanonski premijer Fouad Siniora i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, rekavši kako je produžetak UNIFL-ovog boravka ključno pitanje. UNIFL tvrdi kako Hezbollah, koji je do prije prošlog ljeta potpuno kontrolirao jug doline Bekaa, na kojem su sada UN-ovi mirovnjaci, ne krši Rezoluciju 1701. VSUN-a, ali u novinama su već izašli izvještaji o tome kako Hezbollah gradi bunkere pred nosom UN-ovcima. Također, upozoreno je kako nema kontrole nad krijumčarenjem oružja preko Sirije u Libanon, a Hezbollah se i javno pohvalio kako je obnovio svo oružje potrošeno u prošloljetnom ratu (na Izrael je tada palo oko 4000 raketa Katyusha).

Vojnici UNIFL-a, koji su nedavno i sami postali metom napada zasad neidentificirane terorističke skupine, pri čemu je poginulo 5 vojnika iz španjolskog kontingenta (treba napomenuti da se napad dogodio upravo na jugu doline Bekaa, gdje se nikakve akcije ne smiju provoditi Hezbollahovog dopuštenja), zasad relativno dobro obavljaju svoju funkciju osiguravanja tampon.zone između Izraela i Libanona (iako, treba napomenuti da nitko nije u stanju zaustaviti povremeno prelijetanje izraelskih zrakoplova iznad Libanona, koji slijede kao odgovor na napade Katyushama na izraelski teritorij). Ipak, ako dođe do građanskog rata, oni ga neće moći zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A jedno od bitnih pitanja oko kojega se lome libanonska koplja, odnosno pitanje koje je i prouzročilo trenutnu osmomjesečno krizu, je pitanje formiranja suda za ubojice Rafika Haririja. Hariri je ubijen na Valentinovo 2005., zajedno s 22 civila. Kasnije istraga implicirala je sirijske i libanonske obavještajce, a serija prosvjeda nakon ubojstva okončala je tri desetljeća sirijske okupacije Libanona. Ranije ove godine VSUN je odlučio o konačnom formiranju tog suda. No, rezoluciju (Rezolucija VSUN 1757) treba i provesti u djelo. Jan Peter Balkenende, nizozemski premijer, poslao je pismo Ban Ki-moonu i pristao na to da se tribunal osnuje u Haagu. Koliko dugo će glačanje detalja potrajati, ne zna se, ali cijeli proces teško da će biti gotov prije kraja ove godine. Libanon (koji je već predao listu od 12 sudaca) morat će snositi 49% troškova. Predviđa se da će samo u prvoj godini sud potrošiti 30 milijuna dolara.

Naravno, prije nego dođe do formiranja tribunala, treba vidjeti kakva će biti politička klima u Libanonu. Tu zemlju krajem rujna očekuju predsjednički izbori, koji bi također mogli biti problematični. Kako stvari sada stoje, malo ljudi vjeruje da će Libanon ove godine izbjeći interne sukobe, možda čak i slične građanskom ratu koji je završio 1990.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara