Umag: Sindikat ribara podupire gospodarski pojas u Jadranu

SINDIKAT ribara Hrvatske podupire prijedlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da se proglasi gospodarski pojas u Jadranu, ističe se u današnjem priopćenju Sindikata ribara Hrvatske koje je potpisao predsjednik sindikata Luciano Bose.

U priopćenju se navodi da bi proglašenjem gospodarskog pojasa Hrvatska ´dobila dužu granicu s Italijom´ te bi se ´riješio problem sa Slovenijom i njihove pretenzije prema hrvatskom moru´.

Sindikat ribara Hrvatske naglašava i da bi se proglašenjem gospodarskog pojasa spriječilo uništavanje ribljeg fonda hrvatskog dijela Jadrana, što u pravilu čine talijanske ribarske flote koje često ribare u hrvatskom teritorijalnom moru.

Sindikat također ocjenjuje da je proglašenje gospodarskog pojasa značajno i zbog ekoloških razloga jer bi u tom slučaju Hrvatska sama stvarala zakone i kontrolirala starost i kvalitetu tankera koji plove hrvatskim Jadranom.

´Kontrolirali bismo time ispuštanje balastnih voda tankera, naročito sada kada je na pomolu dolazak ruske nafte do Omišlja čemu se mi ribari protivimo jer smatramo da ribarstvo i turizam ne idu pod ruku s naftom i tankerima´, ističe se u priopćenju Sindikata ribara Hrvatske.

Komentirajući nastup predsjednika Vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Jelka Kacina na slovenskom Dnevniku, 7. ožujka - u kojemu je verbalno napao hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, pripisujući mu da je njegovo (Mesićevo) razmišljanje o gospodarskom pojasu ´odraz pretenzija Hrvatske za širenjem granica, a što onemogućava Hrvatskoj brzi ulazak u Europsku uniju´ - Sindikat ribara Hrvatske pita slovensku stranu bi li oni dopustili hrvatskim ribarima da ribare u slovenskim vodama kao što su to dopustili hrvatski političari.

Na kraju priopćenja traži se izmjena članka 71. Zakona o morskom ribarstvu koji dopušta strancima ribarenje u hrvatskim vodama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara