Umag: Utvrđuje se uzrok probavnih smetnji kod gostiju

JOŠ UVIJEK nije potvrđeno da su se salmonelom zarazili gosti umaškog hotela "Istra", koji su u njemu boravili ovoga vikenda, izjavio je danas voditelj Odjela županijske sanitarne inspekcije inspektor Šani Samardžić.

Naveo je da su poduzete sve mjere, dezinficirana je hotelska kuhinja, uzeti su uzorci hrane i stolice zaposlenika u kuhinji, a rezultati će biti poznati sutra.

Hotel "Istra" ovoga je vikenda ugostio oko 1500 gostiju od kojih je većina, njih 1300, bila iz Slovenije, k0oji su sudjelovali na sportskim igrama slovenskih bankovnih djelatnika. U subotu je za svih njih služena večera na kojoj se našlo dvadesetak što mesnih, što ribljih jela, desetak priloga, salata i slastica.

Po riječima sanitarnog inspektora Samardžića, prvih 18 gostiju, od toga 13 njemačkih učenika, tri gosta iz Slovenije, te po jedan iz Italije i Hrvatske pomoć je zbog probavnih smetnji i povraćanja zatražilo u nedjelju ujutro između šest i sedam sati. No, dodao je on, nakon što su dobili infuziju u Centru za hitnu pomoć umaškog Doma zdravlja brzo su se oporavili.

"Očito da je riječ o nekim smetanjama probavnog trakta, odnosno o nekom virusu jer za sada još uvijek ne možemo govoriti o salmoneli. Prema onome što je do sada utvrđeno moglo bi se raditi o nekoj virusnoj klici", rekao je Šani Samardžić napomenuvši da je noću s nedjelje na ponedjeljak zbog istih simptoma pomoć zatražilo još osam gostiju iz Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O tom slučaju obaviješten je i slovenski Zavod za javno zdravstvo.

Od direktora hotela "Istra" Janka Debelića doznaje se da je osoblje hotela poduzelo sve mjere, a u očekivanju rezultata analize dezinficirane su sve prostorije hotela.

Inače, hotel "Istra" danas normalno radi, otvoren je i ugošćuje dvjestotinjak gostiju jer je većina njih hotel napustila tijekom vikenda.

"Izražavamo veliko žaljenje zbog ovog slučaja i u stalnom smo kontaktu s našim gostima iz Slovenije", kazao je direktor Debelić i dodao da je s tim događajem upoznata i ministrica turizma Pave Župan Rusković.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara