Umjereni islamisti pobijedili na izborima u Tunisu

Umjereni islamisti pobijedili na izborima u Tunisu
Foto: Epa

UMJERENA islamistička stranka Ennahda bit će najjača stranka u novom sazivu tuniskog parlamenta, no sa samo 52 od 217 zastupničkih mjesta bit će joj teško sastaviti stabilnu vladajuću većinu, pokazali su preliminarni službeni rezultati nedjeljnih izbora u Tunisu.

Izbori su pokazali veliku fragmentiranost političke scene u zemlji i nezadovoljstvo velikim strankama. Premda je Ennahda pobijedila, osvojila je 17 mjesta manje nego na prethodnim izborima 2014., kad je bila druga iza sekularne koalicije koja se u međuvremenu raspala.

38 mjesta za medijskog mogula koji je od kolovoza u zatvoru

Ennahda je od revolucije u Tunisu 2011. bila članica nekoliko koalicijskih vlada koje nisu uspjele podići životni standard i poboljšati javne usluge u zemlji.

Stranka Kalb Tunes medijskog mogula Nabila Karauija, koji se od kolovoza nalazio u zatvoru, osvojila je 38 zastupničkih mjesta, stranka Tajar se nalazi na trećem mjestu s 22 mjesta, dok četvrti pokret Karama islamističkog populističkog odvjetnika Seifeidina Mahlufa ima 21 zastupničko mjesto.

Još četiri stranke dobile su između četiri i sedamnaest zastupničkih mjesta.

Suđenje za korupciju

Na ove rezultate, koje je objavilo središnje izborno povjerenstvo, još je moguće uložiti žalbu, no oni su ugrubo u skladu s izlaznim anketama koje su također na prva dva mjesta stavili Ennahdu i Kalb Tunes.

Karoui, koji je jučer oslobođen iz zatvora gdje je čekao suđenje za korupciju, također je jedan od kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, na kojima će se sučeliti s neovisnim kandidatom Kaisom Saiedom kojega podupire Ennahda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara