Umjetna oplodnja i kloniranje povećavaju rizik od dječjih bolesti

UMJETNA oplodnja i kloniranje mogu povećati izglede da djeca začeta tim metodama obole od rijetkih dječjih bolesti i budu sklonija urođenim manama i raku, objavili su znanstvenici.

Djeci koja na svijet dođu umjetnom oplodnjom (IVF) prijeti četiri puta veća opasnost od nasljednoga Beckwith-Wiedmannova sindroma koji karakterizira pretjeran rast nekih organa.

Rizik bi bio još veći kod kloniranog djeteta jer se kloniranjem upliće u genomski upis koji nadzire aktivnost određenih gena što sudjeluju u rastu djeteta u maternici i određuju njegovo kasnije ponašanje, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of Medical Genetics.

Genomski upis je različita modifikacija istog gena, tako da se on nakon oplodnje različito izražava, ovisno o tome potječe li od oca ili majke. Genomski upis nadzire aktivnost svih gena, a očevi geni potiču rast djeteta u maternici, dok su oni koji potječu od majke odgovorni za njegovo pravilno odvijanje.

Beckwith-Wiedmannov sindrom pogađa dvoje do petero djece od 100.000, a znanstvenici pretpostavljaju da ga uzrokuje poremećen upis određenog gena.

Paul Nurse, dobitnik Nobelove nagrade i direktor britanskoga instituta za istraživanje raka Cancer Research UK koje je poduprlo ovu studiju, ističe kako ona naglašava ozbiljne probleme koji se mogu pojaviti pri reprodukcijskom kloniranju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara