Umrla je žena koja je promijenila povijest kompjutera. Tko je ona bila?

Umrla je žena koja je promijenila povijest kompjutera. Tko je ona bila?
Screenshot: WITI/YouTUbe

EVELYN Berezin, računalna legenda koja je prije pola stoljeća smislila i proizvela prvo računalo za obradu teksta, umrla je 8. prosinca u svom domu na Manhattanu, prenosi The New York Times.

Ako ste ikada koristili bilo koji dokument na svom kompjutoru, napravili rezervaciju avionskih karata putem interneta ili koristili internet bankarstvo, zapravo ste se služili tehnologijom koju je izumila Evelyn Berezin.

Marc Berezin, njen nećak, potvrdio je kako je umrla u svojoj 93. godini u domu Mary Manning Walsh Home. Nekoliko mjeseci prije svoje smrti saznala je da ima limfom, no odlučila je ne prolaziti kroz klasične tretmane liječenja.

Računalo veliko kao frižider

Osim što je 1969. godine, kada je vrlo malo žena bilo zaposleno u računalnim tehnologijama, osmislila prvo računalo za obradu teksta, bila je i osnivačica te predsjednica kompanije Redactron Corporation, prvog startupa koji se isključivo bavio proizvodnjom i prodajom tog tipa kompjutora.

Berezin je 1968. počela raditi na ideji za prvo računalo koje služi za obradu teksta koje pokreću tad relativno nepoznati poluvodiči. Pomoću njih uspjela je unutar kompjutorskog sustava registrirati pritisak tipke te pratiti tipkanje i ispravak teksta. IBM je još od 1964. razvijao uređaje za obradu teksta koji koriste magnetske trake za pohranu pritiska tipki, no s obzirom na to da takav uređaj nije koristio poluvodičke čipove, Berezin je smatrala da on nije bio pravo računalo.

Evelyn Berezin nazivala je svoj kompjutor Podatkovnom sekretaricom. Računalo je bilo visoko 102 centimetra, znači veličine manjeg frižidera, i nije imalo zaslon na kojem su se prikazivale riječi. Sastojalo se od tipkovnice i pisača (printera). Imalo je 13 poluvodičkih čipova i programiran logički aparat za obradu teksta.

Kasnije verzije tog računala imale su zaslon, odvojene pisače, bolju memoriju, manje konzole, bile su brže i imale su dodatne mogućnosti obrade teksta.

Računalo od 50.000 kuna

Odvjetničke firme i kompanije bili su glavni kupci Redactron računala. Njima je kompanija unutar sedam godina svog neovisnog poslovanja prodala oko 10.000 računala, a svaki je vrijedio 8.000 dolara (oko 50.000 kuna).

Redactron je s 9 zaposlenika narastao u firmu koja je zapošljavala blizu 500 radnika, a 1976. godine časopis BusinessWeek proglasio je Evelyn Berezin za jednu od vodećih poduzetnica u Americi.

Kompanija Redactron Corporation zapala je nakon 7 godina u neke financijske probleme i prodana je 1976. godine kompaniji Burroughs Corporation.

“Bez nje ne bi bilo Billa Gatesa“

Osim što je zaslužna za osmišljavanje prvog tekstualnog procesora, sudjelovala je i u projektiranju drugih računalnih sustava, poput onih koji se bave automatskom bankovnom transakcijom ili rezervacijom avionskih karata putem interneta.

“Kako to da ova žena nije svjetski poznata?“, napisala je Gwyn Headley, britanska poduzetnica i spisateljica.

“Bez nje ne bi bilo Billa Gatesa, Stevea Jobsa, tekstualnih procesora, proračunskih tablica; ničega što je danas izuzetno važno za poslovanje u 21. stoljeću“, dodala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara