Umro Amerikanac zarobljen u Egiptu više od 6 godina, molio Trumpa za pomoć

Umro Amerikanac zarobljen u Egiptu više od 6 godina, molio Trumpa za pomoć
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

AMERIČKI državljanin koji je jednom prilikom molio za pomoć predsjednika Donalda Trumpa umro je nakon što je u egipatskom zatvoru proveo više od šest godina.

Mustafa Kassem (64) umro je u ponedjeljak od zatajenja srca, priopćile su organizacije Pretrial Rights International i The Freedom Initiative, a prenosi CNN.

Priveli ga kada je posjetio obitelj

Kassem, egipatski Amerikanac, priveden je u kolovozu 2013. u Kairu tijekom posjeta svojoj obitelji. Snage sigurnosti tukle su ga i držale u pritvoru više od pet godina, a zatim je u rujnu 2018. godine bez odgovarajućeg sudskog postupka osuđen na 15 godina zatvora.

Kassem je uhićen mjesec dana nakon što je vojska preuzela vlast od izabrane vlade Mohammeda Morsija. Na dan njegovog uhićenja, egipatske vlasti upale su u sjedište Muslimanskog bratstva te ubile i uhitile mnoštvo pristaša te sunitske islamske organizacije, među njima i Kassema, piše The Press Democrat.

Ubrzo nakon izricanja presude, Kassem je poslao pismo Donaldu Trumpu, obavijestio ga o svojoj situaciji i zamolio za pomoć.

"Molim vas da mi pomognete", napisao je Kassem. Poručio je Trumpu da je dijabetičar i da štrajka glađu "znajući da možda neće preživjeti".

"Više se ne prepoznajem. Ne želim da me se djeca sjećaju ovakvog, ali štrajkam glađu jer gubim volju i ne znam kako drugačije privući vašu pažnju", napisao je Kassem.

"Stavljam svoj život u Vaše ruke"

Prema Mohamedu Soltanu, voditelju organizacije The Freedom Initiative, Kassem je u zadnje vrijeme često štrajkao glađu, a zadnjih tjedan dana nije ni jeo ni pio. Nakon toga je prebačen u lokalnu bolnicu gdje je i umro.

"Stavljam svoj život u vaše ruke", napisao je Kassem Trumpu u pismu 2018. godine.

Nije poznato je li predsjednik vidio to pismo koje mu je proslijedio Peter King, njujorški republikanac. Bijela kuća odbila je komentirati Kassemijevu smrt.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara