Umro bivši indonezijski predsjednik Habibie

Umro bivši indonezijski predsjednik Habibie
Foto: EPA

BIVŠI indonezijski predsjednik B. J. Habibie, za čijeg je mandata Indonezija postala demokracija nakon pada diktatora Suharta, umro je jučer u 83. godini, priopćili su njegova obitelj i vlasti, a tisuće Indonežana okupljaju se na ulicama Jakarte kako bi mu odali posljednju počast.

Srčani problemi

Habibie je umro u vojnoj bolnici u Jakarti nakon problema sa srcem.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo odao je priznanje svom prethodniku, po zanimanju zrakoplovnom inženjeru, nazivajući ga "znanstvenikom visokog ranga" i "ocem tehnologije u Indoneziji".

Habibie, rođen 1936. u gradiću na jugu otoka Sulawesija, studirao je zrakoplovstvo u Njemačkoj i u Nizozemskoj nakon čega se u 1970-im vratio u Indoneziju.

Dvadesetak godina je obnašao dužnost ministra znanosti i tehnologije.

Bio je 17 mjeseci na vlasti

Dva mjeseca nakon što ga je Suharto imenovao potpredsjednikom preuzeo je njegovu dužnost kada je diktator 1988. otišao s vlasti nakon pobune.

Habibie je omogućio uvođenje demokracije u zemlji s najvećim brojem muslimana u svijetu raspisivanjem izbora 1989. Usto je pridonio stabilizaciji gospodarstva koje se gušilo pod teretom azijske financijske krize i korupcije.

Nakon 17 mjeseci na predsjedničkoj dužnosti Habibie je predao vlast Abdurrahmanu Wahidu koji je za predsjednika izabran u listopadu 1999. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara