Umro Dušan Džamonja

HRVATSKI kipar Dušan Džamonja, redoviti član Hrvatske Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za likovne umjetnosti, umro je jutros u Zagrebu u 81. godini života.

Dušan Džamonja rodio se 31. siječnja 1928. u Strumici, Makedonija. Osnovnu školu i tri razreda gimnazije pohađao je u Zagrebu, a završio 1945. u Beogradu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao 1951. u specijalki Antuna Augustinčića. Od 1951. do 1953. bio je suradnik Majstorske radionice Frana Kršinića.

Prvu samostalnu izložbu priredio je 1954. u Salonu ULUH-a. Od tada do danas imao je mnogobrojne samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Vrlo rano afirmirao se kao kipar vlastitog stila te je njegovo djelo, prikazano u prvim poslijeratnim antologijama europske moderne i suvremene skulpture.

Imao je samostalne izložbe u mnogim europskim muzejima i galerijama: 1961. Galerie Charles Lienchardt, Zürich; 1964. Galleria Odyssia, Rim; 1966. Galerie Alice Pauli, Lausanne; 1967. Kunsthalle, Mannheim; 1969. Grimpel-Hannover Gallerie, Zürich, 1973. Kunstverein, Düsseldorf; 1974. Rijksmuseum Kroller-Müller, Otterlo (specijalizirana za modernu skulpturu); 1975. Rotonda di via Besana, Milano, itd.

Projektirao je i izveo velik broj spomenika (Podgarić, Kozara i dr.) među kojima se osobito ističe Spomenik prosinačkim žrtvama u Zagrebu. Osnovni materijali s kojima je radio su bronca, željezo i aluminij. Džamonjine monumentalne apstraktne skulpture su već bile izložene na Place de Vendome u Parizu, Praca de Commercio u Lisabonu, ispred Palače pravde u Bruxellesu i u londonskom Regent´s Parku.

Dobio je mnoge nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu, kako za projekte spomenika tako i za sveukupno djelo. Dobitnik je Rembrandtove nagrade (Foundation Goethe, Basel). Dušan Džamonja redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 2004. godine. Njegovi radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u svijetu.

Sanader: Ostali smo bez jednog od najvećih genija 20. stoljeća

Sućut obitelji pokojnog slikara izrazio je i premijer Ivo Sanader. "S tugom sam primio vijest o odlasku velikana hrvatske likovne umjetnosti gospodina Dušana Džamonje. Njegovim odlaskom hrvatska likovna scena ostaje bez jednoga od najvećih genija 20. stoljeća", navodi Sanader u brzojavu sućuti.

"Dugi je niz godina kontinuirano i predano stvarao. Njegovo je nadahnuto i plodonosno umjetničko djelovanje ovjenčano brojnim nagradama, dok su mu djela predstavljana diljem Europe i svijeta. Uvijek je iznova kreirao neponovljiva djela s neizostavnim pečatom osobnosti izraza. Njegova djela predstavljaju trajno svjedočanstvo bogatstva hrvatske likovne scene, na kojoj je njegovo ime upisano velikim slovima", dodaje se u brzojavu.

R.I.
Foto: Pixsell/Istra.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara