Umro je doktor Mišo Virag, jedini Hrvat u Klubu kraljevskog zbora kirurga

Umro je doktor Mišo Virag, jedini Hrvat u Klubu kraljevskog zbora kirurga
Screenshot HRT

UMRO je doktor Mišo Virag. U 72. godini u Zagrebu napustio nas je vrsni kirurg, ekspert za područje glave i vrata. Bio je stručnjak za kiruršku onkologiju, rekonstruktivnu kirurgiju, plastičnu i estetsku kirurgiju za područje glave i vrata.

Bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Također, dugo godina je bio voditelj Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava.

Bio je specijalist otorinolaringologije i maksilofacijalne kirurgije te subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata.

Član Kluba kraljevskog zbora kirurga

Sa stažom od preko 45 godina, dr. Virag bio je jedini hrvatski liječnik u uglednom britanskom Klubu kraljevskog zbora kirurga. Osim toga, bio je jedini Hrvat predsjednik Europskog društva facijalnih kirurga. Također je bio član američkog društva za kirurgiju glave i vrata. Iako je bio umirovljen u 70. godini života i dalje su ga pozivali na zahtjevnije zahvate i izvan Hrvatske.

"Dobar kirurg se ne smije bojati operacije, inače neće biti dobar kirurg, a s druge strane ne smije biti previše siguran u sebe jer će onda nešto pogriješiti, to treba negdje izbalansirati. Mislim da je u kirurgiji bitnija glava nego ruke", rekao je za HRT.

Najsretniji kad spasi pacijenta

Pričao je kako je najsretniji kad spasi pacijenta od kojeg su svi digli ruke. 

"Mi te pacijente koje smo operirali doživotno pratimo tako da se zapravo čovjek razveseli kad vidi čovjeka nakon 30 godina koji je živ i zdrav. To su one satisfakcije koje imamo nakon dugotrajnih poslova", govorio je.

Znanošću se počeo baviti još u studentskim danima, a za svoj studentski rad "Liječenje karcinoma prostate" dobio je prvomajsku nagradu, tada jednu od najprestižnijih nagrada. 

Više od 10 tisuća operacija

Rekao je da nije računao, ali misli da je obavio više od deset tisuća operacija tijekom karijere.

"Operiranje samo po sebi nije svrha već cilj i sredstvo da nešto i napravimo. Ako čovjek preživi operaciju, ne znači da smo napravili dobar posao, nego ako umre od nekakve druge bolesti za puno vremena, onda možemo reći da je liječenje bilo uspješno", opisivao je operiranje u razgovoru s Medicinskim fakultetom.

Odbio funkciju ministra

Dr. Virag, inače strastveni jedriličar i skiper, u intervjuu za Nacional ispričao je kako je prije dvadesetak godina zamalo zbog ozljede morao prekinuti kiruršku karijeru.

"Bio sam na liječničkom kongresu u Singapuru, a nekoliko dana kasnije u Tajlandu i odlučio pokušati letjeti padobranom kojega vuče gliser. Vozač je pogriješio i zabio me u palmu, a onda sam s dvadeset metara visine pao u plićak. Slomio sam desnu ruku, zdjelicu i imao niz ozljeda, tako da me odmah operirao kolega iz Tajlanda, a zatim sam ležao mjesec dana u Bangkoku. Izgledalo je kako više nikada neću primiti skalpel u ruke, ali sam puno vježbao i uspio. Kad sam se vratio u Zagreb, svaki dan sam na Šalati vježbao od 8 do 15, a poslijepodne sam još imao privatne sate rehabilitacije s fizioterapeutom. Mnogi su mislili kako više nikada neću biti u stanju operirati, ali nakon manje od godine dana sam se vratio kirurgiji. Prvi pacijent mi je bila vlastita žena. Na nozi joj se pojavila bradavica i pitala me hoću li je ukloniti. Uzeo sam skalpel i maknuo tu izraslinu što je predstavljao i moj povratak u kirurgiju", ispričao je.

Bila mu je ponuđena funkcija ministra zdravstva u Račanovoj vladi, ali ju je odbio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara