Umro mađarski pisac Peter Esterhazy

Umro mađarski pisac Peter Esterhazy

Foto: Hina

JEDAN od vodećih suvremenih europskih književnika,  mađarski pisac Peter Esterhazy, umro je u 66. godini od raka gušterače, objavio je njegov izdavač.

U lipnju je otvorio sajam knjiga u Budimpešti gdje je predstavio svoje posljednje djelo "Pankreasov intimni dnevnik" u kojem evocira svoju bitku protiv bolesti. 

Esterhazy je rođen 14. travnja 1950. godine u Budimpešti  u jednoj od najstarijih mađarskih aristokratskih obitelji, a prije nego što je postao pisac, diplomirao je matematiku 1974. godine.

Brojna je priznanja dobio za najpoznatije djelo, roman Harmonia caelestis (2000.), o povijesti Srednje Europe i obitelji Esterházy u kojoj opisuje povijest obitelji iz doba Austro-Ugarskog carstva sve do njihova progona tijekom komunističke diktature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladatelj Joseph Haydn vodio je orkestar grofa Esterhazyja u 18. stoljeću, a Peterov djed bio je premijer Mađarske 1971., no obitelj je izgubila imovinu kad je u zemlji zavladao komunizam.

Godine 2005. Peter Esterhazy objavljuje novu inačicu svog romana pod naslovom "Poboljšano izdanje: Privitak uz Harmoniu caelestis" pošto je doznao da mu je otac bio 'informator' političke policije u doba komunizma.

"Teško je zamisliti mađarsku književnost kao i mađarski javni život bez njega, toliko je važan akter bio za oba", rekao je Krisztian Nyary, direktor izdavačke kuće Magveto koji je objavio da je pisac umro poslije podne u četvrtak.

Na hrvatski je prevedeno više Esterhazyjevih djela, među kojima su Harmonia caelestis, Ništa od umjetnosti, Pomoćni glagoli srca, Njemačka u šesnaestercu i dr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara