Umro Mark Hurd, direktor dviju najslavnijih tvrtki Silicijske doline

Umro Mark Hurd, direktor dviju najslavnijih tvrtki Silicijske doline
Foto: EPA

MARK HURD, direktor Oraclea i bivši direktor Hewlett-Packarda, dvije najslavnije tvrtke Silicijske doline, umro je u dobi od 62 godine, javlja CNN.

"Oracle je izgubio sjajnog i voljenog lidera"

Osnivač i predsjednik Oraclea Larry Ellison potvrdio je danas vijest o Hurdovoj smrti.

"Mark je bio moj bliski i nezamjenjivi prijatelj te kolega od povjerenja. Oracle je izgubio sjajnog i voljenog lidera", rekao je Ellison.

Hurd je prije mjesec dana otišao na bolovanje zbog nepoznatih zdravstvenih razloga. Tada je zaposlenicima poručio: "Odlučio sam da moram neko vrijeme provesti koncentriran na zdravlje."

U Oracle je došao 2010. godine

Bio je izvršni direktor i direktor odbora ove tvrtke od 2014. godine, a u njoj je počeo raditi 2010. godine, mjesec dana nakon što je dao otkaz na mjesto izvršnog direktora HP-a zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. 

Ellison je tada za HP rekao da su napravili najgoru odluku oko zapošljavanja otkako je Apple dao otkaz Steveu Jobsu.

Iz HP-a su kasnije izjavili kako je vanjska istraga pokazala da optužbe o seksualnom zlostavljanju nisu točne, no da je Hurd prekršio HP-ove standarde poslovnog ponašanja. Iz HP-a je otišao s 12 milijuna dolara otpremnine te značajnim brojem dionica.

Prelazak iz HP-a u Oracle nije prošao lako

Oracle i HP su veliki rivali s dugom poviješću sukoba pa njegov dolazak u Oracle nije prošao olako. HP je tužio Oracle u pokušaju da spriječi Hurda da mu se pridruži. Tvrdili su da postoji opasnost od otkrivanja njihovih povjerljivih informacija.

Rođen u New Yorku, fakultet završio u Teksasu

Hurd je rođen u New Yorku 1957. godine, a srednju školu završio je u Miamiju. Diplomirao je 1979. godine na fakultetu Baylor u Teksasu, gdje je igrao tenis i bio predsjednik bratstva.

Karijeru je započeo 1980. godine u tvrtki ATM kao prodavač, a do 2003. godine došao je do mjesta izvršnog direktora. U HP je došao 2005. godine i u njemu proveo pet godina prije odlaska u Oracle.

Skoro tri desetljeća bio je oženjen za suprugu Paulu s kojom ima dvije kćeri.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara