Umro "Mesar", posljednji čelnik Crvenih Kmera

BIVŠI vojni čelnik Crvenih Kmera Ta Mok, jedan od Pol Potovih najokrutnijih sljedbenika i ključni optuženik u predstojećim suđenjima za "Polja smrti", umro je u petak u vojnoj bolnici u glavnom gradu Kambodže, javile su svjetske novinske agencije.

Jednonogi Ta Mok (82), poznat pod nadimkom "Mesar" zbog masovnih čistki za vrijeme ultra-maoističkog režima, primljen je u bolnicu prošlog mjeseca zbog problema s disanjem.

Prije tjedan dana pao je u komu, rekao je njegov odvjetnik.

"Ta Mok je jutros umro. Bio je star i umro je prirodnom smrću. Zdravlje mu je bilo loše i imao je problema s disanjem", rekao je za Reuters vojni liječnik Tuoth Nara.

Oko 1,7 milijuna ljudi, četvrtina kambodžanskog stanovništva, izgubilo je život za vrijeme vladavine Crvenih Kmera u razdoblju između 1975. i 1979. godine. Mnogi su mučeni i pogubljeni, a drugi su umrli od gladi, bolesti ili pretjeranog rada kojem su podvrgnuti da bi ostvarili agrarnu utopiju Crvenih Kmera koja se pretvorila u noćnu moru i "Polja smrti".

Odmah po dolasku na vlast Crveni su Kmeri, zaluđeni mitom o drevnom srednjovjekovnom kraljevstvu Angkor i arhaičnim agrarnim zajednicama koje su postojale u njegovo vrijeme, na sela evakuirali čitav glavni grad Pnom Pen.

Najveći genocid dogodio se 1978. na istoku zemlje, nakon gušenja najžilavije pobune protiv "narodne vlasti". U samo nekoliko dana pogubljeno je 260 tisuća ljudi. Tijekom četiri krvave godine režima ubijeno je 25 posto urbanog i 15 posto seoskog stanovništva Kambodže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je Pol Pot, osim prema vlastitom narodu, koljačke aspiracije pokazivao i prema susjednima - Crveni Kmeri pokrenuli su niz vojnih operacija ne bi li osvojili dijelove Vijetnama, Laosa i Tajlanda - režim je sve više postajao rasistički, brutalno se obračunavajući s kambodžanskim Vijetnamcima i Kinezima koji su redom optuživani za veleizdaju i likvidirani na masovnim smaknućima. Paranoja je Pola Pota koncem 1978. zahvatila u tolikoj mjeri da su na poljima smrti sve češće završavali i sami prvoborci komunističkog pokreta, ali i njegovi najbliži suradnici.

U krvavoj povijesti dvadesetog stoljeća zabilježena je i jezovita slika osam tisuća lubanja poredanih na jednom od kambodžanskih "Polja smrti".

Ta Mok postao je glavni vojni zapovjednik 1977., u vrijeme kada su krvave čistke već uzele zamah. Njegova revnost donijela mu je i nadimak Mesar.

Režim Crvenih Kmera svrgnuli su vijetnamski vojnici 1979.

Čelnik pokreta, Pol Pot, umro je u nejasnim okolnostima dok je bio zatvorenik Ta Moka 1998. i tada je Ta Mok postao posljednji čelnik Kmera.

Međutim, nitko od čelnika Crvenih Kmera nije odgovarao za zločine, jednog od najmračnijih poglavlja 20. stoljeća, iako je posebni UN-ov sud za Kambodžu započeo s radom i očekuje se da će iduće godine biti u punom zamahu.

Smrt Ta Moka je veliki gubitak za sud koji će se jako oslanjati na svjedočenja, ali nažalost, svjedočenje Ta Moka nikad neće biti izrečeno.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara