Umro Mickey Spillane, tvorac "tvrdokuhanog" detektiva Mikea Hammera

Umro Mickey Spillane, tvorac "tvrdokuhanog" detektiva Mikea Hammera

JUČER je u Murrels Inletu, primorskom mjestu u blizini Myrtle Beacha u Južnoj Karolini, u 89. godini života preminuo Mickey Spillane, američki književnik poznat kao tvorac Mikea Hammera, jednog od najpopularnijih, ali i najkontroverznijih likova u popularnoj kulturi 20. stoljeća.

Spillane je rođen 1918. godine u Brooklynu, a odrastao je u siromašnim četvrtima Elizabethtowna u New Jerseyu. Kao mladić je otkrio spisateljski talent te ga koristio za preživljavanje, pišući za trećerazredne časopise. Kraće vrijeme je radio i kao scenarist za "Batmanove" stripove.

Nakon što je u drugom svjetskom ratu služio kao pilot u ratnom zrakoplovstvu, vratio se pisanju i 1947. godine napisao roman "Ja, porota" - prvi u kojem se kao glavni junak pojavljuje privatni detektiv Mike Hammer. Dok je prvo izdanje bilo neuspjeh, meko ukoričeni primjerci su postali veliki hit, nagnavši Spillanea da napiše još dvanaest romana do 1996. godine.

Romani su imali veliki uspjeh kod publike, ali ih je kritika dočekala na nož zbog činjenice da se glavni junak, vođen jednostavnom podjelom svijeta na dobre i zle, koristi brutalnim nasiljem i bezobzirno krši zakon ne bi li istjerao pravdu. Drugi su mu spočitavali seksizam, a najviše ih je živciralo političko desničarenje glavnog junaka, kojemu su oličenje krajnjeg zla 1950-ih bili komunisti, da bi se kasnije to proširilo na "beatnike", hipije i slične pripadnike liberalne "kontrakulture". Među književnim kritičarima je također vladalo mišljenje da njegovi romani nemaju nikakvu umjetničku vrijednost. Jedino ugledno ime koje je stalo u njegovu obranu bila je utjecajna spisateljica Ayn Raynd, osnivačica objektivističkog pravca u filozofiji, te ustvrdila kako Hammer predstavlja oličenje njenih ideala o pojedincu koji je važniji od društva.

Spillane je, pak, kritičarima prkosno odgovarao da je broj prodanih knjiga i prijedvoda jedino pravo mjerilo njegove vrijednosti. Toga je postao svjestan i Hollywood, pa su od 1953. do 1982. godine ekranizirana četiri romana, a u filmu "Girl Hunters" iz 1963. je sam Spillane glumio Hammera i tako postao prvi autor koji tumači vlastiti književni lik. Devet godina ranije je, pak, glumio samog sebe u filmu "Ring of Fear".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađe generacije, pak, Spillaneovog junaka najbolje pamte po TV-seriji "Hammer" iz 1980-ih godina, u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Stacy Keach.

Spillane je, pak, u privatnom životu bio dosta različit od svog "macho" junaka. Godine 1952. je postao pripadnik Jehovinih svjedoka, čemu mnogi pripisuju smanjivanje količine eksplicitnog seksa i nasilja u njegovoj prozi. 1970-ih je napisao i nekoliko dječjih knjiga.

Spillane je bio oženjen tri puta, te je imao četvoro djece.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara