Umro Tomislav Ladan

TOMISLAV LADAN, glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", umro je danas u 76. godini života nakon duge i teške bolesti. Bio je prevoditelj, književnik i enciklopedist po struci te čovjek enciklopedijskoga znanja. Tomislav Ladan je u široj javnosti najpoznatiji po nebrojenim nastupima na HTV-u, u emisijama o hrvatskom jeziku.

U povodu Ladanove smrti njegov bliski suradnik, ravnatelj Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Vlaho Bogišić izjavio je kako je Ladan stvorio tijekom pola stoljeća najopsežnije djelo u povijesti hrvatske leksikografije i leksikografije uopće.

Tomislav Ladan rođen je 1932. godine u Ivanjici. Godine djetinjstva i školovanja proveo je u Travniku, Bugojnu, Banjoj Luci i Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu 1958. Pod utjecajem poliglota Rikarda Kuzmića i Henrika Barića za vrijeme filoloških studija podjednako se posvetio proučavanju klasičnih jezika uz slavistiku i germanistiku.

Na osobni poziv Miroslava Krleže 1961. prelazi na posao u Leksikografski zavod u Zagrebu, gdje je bio do svoje smrti, na kraju kao glavni ravnatelj.

Kao stručni suradnik za jezična i jezikoslovna pitanja u emisijama HTV-a “Riječi, riječi, riječi” i “Slično, a različito” bavio se riječima i posebice njihovim podrijetlom.

U svom bogatom polustoljetnom književnom i leksikografskom djelu ostavio je brojne inačice i izričaje, oteo zaboravu i neke riječi iz starije hrvatske pismenosti i književnosti.

Ladanov utjecaj bio je izniman u hrvatskoj kulturi, bio je iznad svega filološki inventivan, a svojim djelom utjecao je na više naraštaja i kao jezikoslovac i kao književnik.

R.I.
Foto: LZMK

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara