Umro Zvonimir Antun Komarica

POLITIČAR, književnik i publicist Zvonimir Antun Komarica umro je u nedjelju, 11. travnja, u Zagrebu u 85. godini, izvijestila je danas Matica hrvatska.

Komarica je rođen 1920. u Banjoj Luci. Studirao je političke znanosti u Zagrebu. U svibnju 1941. uhićen je i zatočen u Kerestincu. Preživjevši bijeg, odlazi u partizane.

Poslije rata angažiran je u diplomaciji u New Delhiju i Ankari, a zatim obnaša dužnost ministra za iseljeništvo SRH, te direktora Instituta za migracije i narodnosti.

U Matici hrvatskoj bio je član Upravnog odbora Matice hrvatske i predsjednik Komisije za veze s Hrvatima u svijetu. Godine 1967. potpisao je Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku i od tada je isključen iz svih društveno-političkih aktivnosti. Nakon sjednice u Karađorđevu 1971., uhićen je, u siječnju 1972. i s još deset članova Matice osuđen na dvije godine zatvora.

Napisao je memoarska djela "Grobovi bez sjena - bijeg iz Kerestinca" (1962.), "Kerestinečka kronika" (1989.), "Do smrti i nazad" (1990.), "Uznički zapisi 1972." (1999.), te publicističko djelo "Jugoslavija u suvremenim europskim migracijama" (1970.).

Posljednji ispraćaj Zvonimira Antuna Komarice bit će u četvrtak, 15. travnja, u 14,10 sati na krematoriju zagrebačkoga groblja Mirogoj.

(Hina) xibob yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara