UN OSUĐUJE POBUNJENIKE U BJELOKOSNOJ OBALI

U Bjelokosnoj Obali borbe i dalje traju, a Ujedinjeni su narodi osudili pokušaje pobunjenika da svrgnu vlast i odlučili poslati misiju koja će ocijeniti stoje li vijesti o masovnome ubijanju civila.

U priopćenju izdanome u petak UN-ovo Vijeće sigurnosti pohvalilo je Francusku zato što šalje snage u svoju bivšu koloniju, a od predsjednika Bjelokosne Obale Laurenta Gbagba zatražilo je izradu mirovnoga plana kojim bi bile obuhvaćene sve strane.

Vijeće izražava ´duboku zabrinutost´ zbog sukoba u toj zemlji na zapadu Afrike, najvećem uzgajivaču kakaa. Osuđuju se i ´pokušaji upotrebe sile za utjecaj na političko stanje i svrgavanje izabrane vlasti´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je u rujnu propao pokušaj državnoga udara, glavna je pobunjenička skupina zauzela sjevernu, većinski muslimansku polovicu zemlje, i zatražila ostavku predsjednika Gbagba, kršćana s jugozapada, koji je prije dvije godine pobijedio na osporenim izborima.

Druge dvije pobunjeničke skupine na krajnjem zapadu zemlje žele osvetiti smrt nekadašnjeg vođe hunte kojega su ubili Gbagbovi ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara