UN: Raste emisija ugljičnog dioksida u industrijskim zemljama

Ispuštanje ugljičnog dioksida i drugih plinova koji dovode do učinka staklenika moglo bi narasti za 17 posto od 2000. do 2010. u Europi, Japanu, Sjedinjenim Državama i drugim visokoindustrijaliziranim zemljama svijeta unatoč mjerama ograničenja, pokazuje izvješće Ujedinjenih naroda objavljeno u utorak.

"Ovi nalazi jasno svjedoče da će biti potrebna snažnija i kreativnija politika za ubrzavanje širenja tehnologija koje ne štete klimi te uvjeravanje tvrtki, lokalnih vlasti i građana da smanje emisiju stakleničkih plinova", rekao je Joke Waller Hunter, izvršni tajnik UN-ove Konvencije o promjeni klime.

Tranzicijske zemlje središnje i istočne Europe također su opet započele povećavati emisiju dok se njihova gospodarstva oporavljaju, kaže izvješće.

Ukupno će razvijeni svijet, visokoindustrijalizirane zemlje i zemlje u tranziciji, povećati emisiju za 10 posto od 2000. do 2010.

Razvijene zemlje su smanjile emisiju za 3 posto tijekom 1990.-tih zahvaljući 37 postotnom smanjenju zemalja u tranziciji čime su postigle cilj Konvencije o promjeni klime da emisija skupine u 2000. ostane na razini 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Izvješću Hrvatska je između 1990. i 2000. smanjila za 30 posto ispuštanje stakleničkih plinova.

U istom je razdoblju, međutim, emisija stakleničkih plinova u visokorazvijenim zemljama porasla za 8 posto. Emisija u Europskoj uniji pala je za 3,5 posto od 1990. do 2000., ali je porasla u većini drugih visokorazvijenih zemalja uključujući Novi Zeland, 5 posto, Japan, 11 posto, Sjedinjene Države 14 posto, Australiju, 18 posto i Kanadu, 20 posto.

Izvješće će biti podloga za raspravu na dvotjednom sastanku 190 zemalja članica Konvencije koje u srijedu počinje u Bonnu.(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara