UN UPOZORIO Situacija u Sjevernoj Koreji je najopasnije sigurnosno pitanje u svijetu

UN UPOZORIO Situacija u Sjevernoj Koreji je najopasnije sigurnosno pitanje u svijetu

Foto: 

VRIJEME je ključno za pronalaženje diplomatskog rješenja napetosti na korejskom poluotoku, poručio je visoki UN-ov dužnosnik sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova tijekom ovotjednog posjeta Pjongjangu, objavio je u subotu UN.

Jeffrey Feltman, najviši dužnosnik UN-a koji je od veljače 2010. službeno posjetio izoliranu komunističku državu, održao je od utorka do petka niz sastanaka s ministrom Ri Yong-hoom i njegovim zamjenikom Pak Myong-gukom.

Obje strane suglasile su se da je sadašnja situacija najnapetije i najopasnije sigurnosno pitanje u današnjem svijetu, priopćio je UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Feltmanov posjed uslijedio je nakon prošlomjesečnog lansiranja sjevernokorejske balističke rakete za koju Pjongjang kaže da može doseći bilo koji dio američkog kopna.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za politička pitanja, Amerikanac Jeffrey Feltman upozorio je sjevernokorejske dužnosnike da moraju poštovati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i da je moguće samo diplomatsko rješenje putem "iskrenog dijaloga".

Pjongjang: Trump po svaku cijenu želi nuklearni rat


Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da je ostvarila svoj cilj - postati nuklearna sila, a nakon njezina testiranja nove interkontinentalne rakete SAD je pozvao sve države, a posebno Kinu, da prekinu diplomatske i trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom.

SAD i njegova saveznica Južna Koreja na taj su pokus odgovorile velikim vojnim vježbama u ponedjeljak. Te vojne vježbe režim u Pjongjangu nazvao je "totalnom provokacijom" i optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da "želi po svaku cijenu nuklearni rat".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara