UN ZATRAŽIO POVEĆANJE BROJA MEĐUNARODNIH PROMATRAČA U SUDANU

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annanu srijedu je u izvješću Vijeću sigurnosti UNa zatražio brzo povećanje međunarodnih promatrača i postrojbi u Darfuru na zapadu Sudana ocjenivši kako sudanska vlada nije zaustavila napade na civile ni razoružala milicije koje pljačkaju stanovništvo.

Vijeće sigurnosti UN-a sudanskoj je vladi 30. srpnja, uz prijetnju gospodarskim i diplomatskim mjerama, dalo rok od 30 dana da pokaže kako poduzima akcije da obuzda arapske milicije koje se optužuje za nasilje i ubijanje tisuća stanovnika Darfura, kao i da poboljša sigurnost i omogući dostavu humanitarne pomoći.

U izvješću Vijeću sigurnosti koje je pripremio specijalni izaslanik Glavnog tajnika UN-a u Sudanu Jan Pronk, ocjenjuje se da je sudanska vlada ostvarila "određeni napredak" i ne spominju se, ili preporučuju, sankcije, no jasno se ističe da vlada u Kartumu što prije mora poduzeti mnoge korake kako bi osigurala sigurnost za 1,2 milijuna Sudanaca koji su pred nasiljem izbjegli iz svojih domova u Darfuru.

"Napadi na civile se nastavljaju i velika većina naoružanih milicija nije razoružana", kaže se u UN-ovom izvješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću se ističe da je potrebno ponovno uspostaviti sigurnost i započeti proces pomirbe kako bi se raseljeni stanovnici Darfura mogli vratiti domovima. Kako bi se osigurala sigurnost "vjerujem da je potrebno, što je prije moguće, uspostaviti veću međunarodnu nazočnost u Darfuru", rekao je Annan.

UN-ov plan predložen Afričkoj uniji osigurava nacrt za širu međunarodnu prisutnost u Sudanu, kaže UN-ovo izvješće, no ne navodi brojke.

Trenutno Afrička unija u Darfuru ima 80 vojnih promatrača koje štiti 300 vojnika koji nadziru primirje potpisano u travnju. UN-ovi diplomati naveli su da UN-ov plan predlaže razmještanje 3000 pripadnika mirovnih snaga, no naglašavaju kako je konačna odluka na Afričkoj uniji čije se očitovanje očekuje sljedećih dana.

(Hina) xakoz ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara