UNICEF pokrenuo humanitarnu akciju: 720 tisuća djece Rohindža je bez vode, hrane i lijekova

UNICEF pokrenuo humanitarnu akciju: 720 tisuća djece Rohindža je bez vode, hrane i lijekova

Ilustracija: Hina/EPA 

UNICEF je danas pozvao hrvatske građane da se uključe u humanitarnu akciju i donacijama pomognu djeci naroda Rohindža, koja su bila prisiljena pobjeći iz svojih domova u Mjanmaru, a situacija se zbog gladi, zaraznih bolesti i poplava, za 720.000 djece može pretvoriti u katastrofu.
 
"U izbjegličkom kampu u Bangladešu, gdje ih je većina smještena, situacija je sve ozbiljnija zbog početka sezone monsuna i snažnih oluja. Dijelu Bangladeša gdje je najveći izbjeglički kamp prijete prirodne nepogode, a kamp je već prenapučen, higijenski uvjeti su loši i vlada stalna nestašica hrane", upozorava UNICEF u priopćenju.
 
Voditelj UNICEF-ova ureda u Bangladešu Edouard Beigbeder ističe da djeca žive u neljudskim uvjetima, izložena su bolestima i poplavama, a klizišta tla ugrožavaju njihove krhke privremene domove. Naglasio je da ekstremne vremenske prilike nose opasnost za širenje zaraznih bolesti uslijed nedostatka čiste vode i hrane te loših higijenskih uvjeta.
 
UNICEF je na terenu
 
U humanitarnu akciju može se uključiti doniranjem na https://www.unicef.hr/sprijecite-katastrofu/ ili uplatom na žiro-račun HR9223600001501092532 poziv na broj 1863-98. Iz UNICEF-a navode da se za 65 kuna može osigurati posebna terapeutska hrana za teško pothranjeno dijete tijekom 10 dana oporavka. Za 108 kuna osigurava se mjesečna zaliha pitke vode za 10 obitelji, za 240 kuna higijenske potrepštine za izbjeglu obitelj i sl.
 
Rohindže su etnička skupina, uglavnom islamske vjeroispovijesti, koja stoljećima živi u zapadnom Mjanmaru. Osobe su bez državljanstva jer im tamošnja vlada ne priznaje status državljana pa često trpe diskriminaciju, nasilje i ekstremno siromaštvo. Od kolovoza 2017. tisuće izbjeglih Rohindža pristižu iz Mjanmara u Bangladeš gotovo svakog tjedna, što je prouzročilo jednu od najbrže rastućih izbjegličkih kriza u svijetu.
 
UNICEF je na terenu u Bangladešu, gdje osigurava neophodne humanitarne usluge i potrepštine. U priopćenju stoji kako su s partnerima do sada osigurali pristup pitkoj vodi za više od 220.000 ljudi, 16.000 prijenosnih zahoda, cjepiva protiv kolere, ospica, rubeole i dječje paralize za gotovo milijun djece i odraslih, 335.000 djece prošlo je pregled za utvrđivanje stupnja pothranjenosti, a za gotovo 80.000 djece osiguran je pristup obrazovanju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara