UNICEF: Rezultati akcije protiv nasilja među djecom i izvještaj o stanju djece u svijetu

URED UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je danas, na Međunarodni dan UNICEF-a, uz svoj redoviti izvještaj o stanju djece u svijetu, i rezultate akcije "Stop nasilju među djecom" koja je organizirana radi prikupljanja novca za edukativne programe protiv nasilja među učenicima u 100 hrvatskih škola.

Zahvaljujući dobrotvornom koncertu UNICEF-ova ambasadora Zlatana Stipišića Gibonnija, donacijama građana i pozivima na telefonski broj 060 880 880 dosad je prikupljeno 350.000 kuna, no kako treba prikupiti dva milijuna kuna akcija se nastavlja, rekla je na konferenciji na novinare voditeljica hrvatskog ureda UNICEF-a Tanja Radočaj.

Pozvala je škole da se i dalje javljaju za sudjelovanje u programu prevencije nasilja među učenicima, za što je dosad interes pokazalo 60 škola.

Po podacima hrvatskog Ureda UNICEF-a, stalnom nasilju svojih vršnjaka izloženo je 20 posto zagrebačkih učenika, a u Hrvatskoj 27 posto, dok u razvijenim zemljama to iznosi od 15 do 20 posto.

U UNICEF-ovu izvještaju Hrvatska je, prema jednom od glavnih pokazatelja razvijenosti društva - smrtnosti djece do pete godine života, svrstana među najrazvijenije zemlje i dijeli isto mjesto sa SAD-om i Malezijom (8 djece na 1.000 stanovnika),

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja zaštita djece bilježi se u Švedskoj, Singapuru, Danskoj, Islandu i Norveškoj (4 djece na 1000 stanovnika), a najugroženija su djeca u Sierra Leoneu, Nigeru, Angoli i Afganistanu, gdje na 1.000 živorođene djece petu godinu neće dočekati njih 260.

Ovogodišnji UNICEF-ov izvještaj o stanju djece u svijetu posvećen je globalnom prioritetu - obrazovanju djevojčica, budući da im je u brojnim zemljama još uvijek uskraćeno pravo na obrazovanje.

Također se upozorava da su u industrijaliziranim zemljama djevojčice ravnopravno uključene u obrazovanje, no dječaci u tim zemljama znatno ranije odustaju od školovanja od djevojčica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara