Vlasnik Zagrebačke banke traži 13 milijardi eura i dijeli 14.000 otkaza kako bi se izvukao iz dugova

Vlasnik Zagrebačke banke traži 13 milijardi eura i dijeli 14.000 otkaza kako bi se izvukao iz dugova

Foto: Guliver/Index

VLASNICA Zagrebačke banke i ujedno najveća talijanska banka, UniCredit, pokušat će prikupiti 13 milijardi eura na najvećoj javnoj prodaji dionica ne bi li uspjela popraviti svoju bilancu i dugoročnu profitabilnost.

Nestabilna talijanska ekonomija

Objava o ovom potezu je došla u utorak ujutro, u očito jako lošem vremenu za talijanske banke i talijansku ekonomiju, budući da je u opasnosti od bankrota i Monte dei Paschi dei Siena, koja je inače treća najveća banka.

Nestabilna vlada u kombinaciji sa ostavkom Mattea Renzija, neuspjeh referenduma i najava izbora za iduću godinu u Italiji svakako ne doprinosi stabilnosti ekonomije.

UniCredit je ove godine izgubio više od polovine svoje ukupne vrijednosti, što je rezultat loših zajmova, komplikacija oko profitabilnosti, te lošije financijske bilance u odnosu na druge banke u Europi.

Slamka spasa za UniCredit - 13 milijardi eura i 14.000 otkaza


UniCredit će u prvom kvartalu 2017. izdati dionice na prodaju, dok će skupljenim novcem pokušati otpisati 17 milijardi eura nenaplativih kredita iz svoje bilance, što bi im pomoglo u povećanju profita i isplatama dividendi do 2019. godine.

Uz prodaju dionica, UniCredit će uštedu tražiti i preko 14.000 otkaza na razini grupe, štto znači da će bez posla ostati 11% ukupnog osoblja UniCredit banke.

Grupa investicijskih banki je već dogovorila pomoć UniCreditu u prikupljanju potrebnih sredstava za opstanak, a to su: Morgan Stanley, UBS, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan i Mediobanca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara