Uništavanje Amazone u studenom bilo je za 100 posto veće nego lani

Uništavanje Amazone u studenom bilo je za 100 posto veće nego lani
Ilustracija: EPA

UNIŠTAVANJE šume u brazilskoj Amazoni dostiglo je najviši stupanj za mjesec studeni otkako su se 2015. počeli bilježiti neslavni rekordi, pokazuju najnoviji podaci, objavljeni jučer, s kojima raspolaže brazilska vlada.

U studenom su uništena 563 četvorna kilometra najveće svjetske tropske prašume, što je za 103 posto više nego u istom mjesecu lani, pokazalo je ispitivanje Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja INPE.

Uništena je šuma veličine Portorika

Time je ukupno uništavanje šume u razdoblju od siječnja do studenog dostiglo 8934 četvorna kilometra, što je 83 posto više nego u istom razdoblju 2018. i predstavlja područje veličine Portorika.

Podaci koje je prikupio institut INPE prikupljeni su kroz bazu podataka DETER, sustav koji objavljuje alarme zbog požara i drugih načina ugrožavanja tropskih šuma.

Istraživači i aktivisti krive predsjednika

Proces uništavanja šuma obično se uspori u studenom i prosincu tijekom kišne sezone u Amazoni. Brojka za prošli studeni koja govori o uništavanju šume neuobičajeno je visoka.

Istraživači i aktivisti za očuvanje okoliša krive desno orijentiranog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da je ohrabrio rančere i drvosječe pozivajući na razvoj u Amazoni te za slabljenje agencije za okoliš Ibama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara