Uništavanje Zida boli - istraga o vojnicima SFOR-a još traje

ISTRAGA o pijanim vojnicima SFOR-a koji su 9. prosinca srušili dio Zida boli u Selskoj ulici u Zagrebu još traje, rekao je u utorak za HINU glasnogovornik Stabilizacijskih snaga u BiH Yves Vanier.

´Istraga je u tijeku i još se vode razgovori´, rekao je Vanier.

Vanier nije htio reći ni o kojem se broju vojnika radi, niti otkriti njihovu nacionalnost, jer, kako je istaknuo, ´pošto istraga nije završena me mogu odavati niti dijelomične pojedinosti´.

Na upit novinarke HINE kada očekuje završetak istrage, glasnogovornik SFOR-a je kazao da se radi o ´ozbiljnoj stvari´ te stoga ne može nagađati o mogućem vremenskom okviru zaključivanja istrage.

Vanier je prije više od mjesec dana izjavio da će SFOR ´inzistirati na temeljitoj istrazi´, obećavši da će ´odgovorni za taj incident biti kažnjeni´.

Glavni zapovjednik SFOR-a, general pukovnik William Ward, u službenoj je isprici tada hrvatsku stranu uvjeravao da će potpuna istraga uroditi brzim i odgovarajućim mjerama nad sudionicima incidenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama, pijani strani vojnici odgovorni za rušenje Zida posvećenog poginulim i nestalim borcima Domovinskog rata, premješteni su iz Zagreba u Sarajevo.

Kriminalističku obradu i kaznene prijave pritiv počinitelja

Policijska uprava Zagrebačka predala je vojnoj policiji SFOR-a, nakon čega prestaje njezina nadležnost. Vojnici SFOR-a su se, naime, pozvali na imunitet.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH nema nikakvu povratnu informaciju jer sa SFOR-om komunicira Vladin ured za suradnju s međunarodnim institucijama od kojeg HINA, zbog ´zauzetosti´ voditelja Ureda Tomislava Vidoševića, nije mogla dobiti nikakvu informaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara