UNMIK-ov dužnosnik ponudio ostavku zbog krvoprolića u Kosovskoj Mitrovici?

UNMIK-ov dužnosnik ponudio ostavku zbog krvoprolića u Kosovskoj Mitrovici?

REGIONALNI administrator UNMIK-a za Kosovsku Mitrovicu Gerard Galucci je podnio ostavku koja nije prihvaćena u New Yorku, navode srpski mediji.

Galucci je ostavku podnio, kako  tvrde "dobro obaviješteni izvori", jer se nije slagao s načinom na koji je UNMIK nastojao razriješiti krizu oko srpskog zaposjedanja zgrade suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Prepad UNMIK-ovih specijalaca u ponedjeljak je doveo do masovnih nereda i oružanih sukoba u kojima su stradale na desetine srpskih civila, ali i UNMIK-ovih policajaca i KFOR-ovih vojnika. 25-godišnji ukrajinski policajac Ihor Kinal je umro od posljedica ranjavanja ručnom bombom.

Galucci je svoje pretpostavljene nastojao uvjeriti da akciju protiv srpskih prosvjednika pokrenu na neki drugi dan, a ne 17. ožujka - upravo na četvrtu obljetnicu velikih nereda na Kosovu, prilikom kojih su kosovski Albanci ubili na desetke i protjerali tisuće Srba, te spalili i uništili 35 pravoslavnih crkava i manastira. Galucci je smatrao da bi Srbi to shvatili kao namjernu provokaciju.

Galucci u svom izviješću, koga su se navodno uspjeli dočepati vođe kosovskih Srba, navodi da je akcija bila loše planirana te da je umjesto "zavođenja reda i zakona dovela do iščezavanja reda i zakona" na sjeveru Kosova.

Galuccijeva ostavka, međutim, nije prihvaćena te se on nalazi na odmoru odakle će se vratiti na svoju dužnost početkom sljedećeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ukrajinski ministar unutarnjih poslova optužuje UNMIK za loše planiranje akcije

Teške riječi za UNMIK je danas u Prištini imao i Igor Lučenko, ukrajinski ministar unutarnjih poslova.

Lučenko je izjavio kako je akcija bila loše planirana, te da se moralo voditi računa o njenom datumu. Također je UNMIK optužio za lošu koordinaciju s KFOR-om koja je na kraju dovela do smrti 25-godišnjeg Ukrajinca u službi UNMIK-ove policije.

Ukrajinski ministar je dodao kako njegova zemlja ne misli povući svoj policijski kontingent s Kosova, ali i da je ta odluka ionako u nadležnosti predsjednika Viktora Juščenka.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara