UN-OV IZVJEŠTAJ: SLABA SIGURNOST OSOBLJA U IRKU

Ujedinjeni narodi nisu adekvatno zaštitili svoje osoblje u Bagdadu i ta je pogreška dovela do smrti 22 djelatnika UNa u kolovoškom terorističkom napadu, objavili su u srijedu istražitelji.

"Glavni je zaključak da trenutačni sustav sigurnosti ne funkcionira", kaže se u izvještaju. "Pruža slaba jamstva sigurnosti UN-ovu osoblju u Iraku ili drugim mjestima visokoga rizika, i potrebna mu je reforma".

Tročlano istražiteljsko tijelo pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija provelo je internu istragu o napadu 19. kolovoza kad je kamion-bomba eksplodirao uz UN-ovu zgradu u Bagdadu. Među poginulima bio je i Sergio Vieira de Mello, posebni izaslanik UN-a u Iraku.

Ahtisaari je rekao da su istražitelji u izvještaju izbjegli upiranje prstom, ali da su primijetii kako UN-ov sustav sigurnosti "nije uspio pružiti odgovarajuću sigurnost UN-ovu osoblju u Iraku".

UN-ov glavni tajnik Kofi Annan, koji je zapovijedio provođenje uutrašnje istrage, toliko je zabrinut zbog nedostatka sigurnosti svoga osoblja da je nesklon slanju drugih ljudi u Irak iako je Koalicijska privremena vlast (CPA), koalicija pod američkim vodstvom, dala jaču ulogu UN-u u Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara