UN-ova agencija za hranu ostaje bez zaliha za Sjevernu Koreju

UN-OVA agencija za hranu upozorila je u utorak da bi Sjeverna Koreja u roku od nekoliko tjedana mogla ostati bez zaliha hrane ukoliko se ne obnove donacije o kojima ovise milijuni onih koji žive od međunarodne humanitarne pomoći.

Sve veća napetost zbog nedavnog odmrzavanja sjevernokorejskog nuklearnog programa prijeti još većim produbljenjem humanitarne krize u Sjevernoj Koreji.

Svjetski program za hranu izvijestio je da zalihe u ovome trenutku čini samo 33.000 tona humanitarne pomoći, a da bi se zadovoljile potrebe zemlje u prva tri mjeseca 2003. potrebno je pribaviti još 80.000 tona. ´Bez daljnjih donacija, uskoro ostajemo bez ičega´, kazala je glasnogovornica agencije Christiane Berthiaume.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 2003. godinu agencija je tražila oko 200 milijuna ili 500.000 tona hrane, no do sada su samo Italija i EU odgovorile s ponudama od 10.000 i 23.000 tona. Bez hrane će ´djeca, trudnice i starije osobe biti iznimno ugrožene´, rekla je glasnogovornica.

Unatoč međunarodnim napetostima, samo se Japan, od većih zemalja donatorica, službeno povukao iz programa pomoći, navodeći kao razlog političke razlike sa sjevernokorejskom vladom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara