UN-ovi dužnosnici naglasili važnost jednakosti spolova

ODBOR UNa protiv diskriminacije žena (CEDAW) započeo je u ponedjeljak u New Yorku ovogodišnje zasjedanje na kojem su dužnosnici UNa naglasili važnost promicanja jednakosti spolova kao dijela politike vlada.

Pozdravljajući 23 neovisna stručnjaka zadužena za nadzor provedbe Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, Angela King, posebni savjetnik glavnoga tajnika UN-a za pitanja spolova i promicanja žena, je rekla da je do sada 170 zemalja ratificiralo Konvenciju.

Direktorica UN-ova odjela za promicanje žena Carolyn Hannan je kazala da je od nastanka Odbora 1981. pa do danas vidljiv stalni napredak u odnosima međuvladinog procesa i poticanja jednakosti spolova. Ona je naglasila da je danas, kada je međunarodna zajednica usredotočena na ostvarivanje Milenijskih razvojnih ciljeva, još važnija organska veza između pravnog sustava za zaštitu i poticanje prava žena i političkog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Važno je osigurati da jednakost spolova ostane prioritet i to ne samo da ga se slijedi kao cilj sam po sebi, nego i kao sredstvo za iskorijenjenje siromaštva i održivi razvitak´, rekla je Hannan.

Članovi Odbora se sastaju dva puta godišnje.

Na prvom zasjedanju koje će trajati do 31. siječnja, članica Odbora je po prvi put postala i jedna Hrvatica, Dubravka Šimonović, voditeljica Odsjeka za ljudska prava hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara