UN-ovi inspektori u bagdadskom industrijskom kompleksu

UN-ovi inspektori u bagdadskom industrijskom kompleksu
UNovi inspektori naoružanja u ponedjeljak, petoga dana potrage za navodnim iračkim oružjem za masovno uništavanje, ušli su u vojnoindustrijski kompleks u Bagdadu.

Skupina inspektora ušla je u objekt Karamah u Wazireyahu, industrijskome dijelu Bagdada. U kompleksu kojim rukovodi iračko povjerenstvo za industrijalizaciju proizvode se sustavi za nadzor i navođenje iračkih Scudova, raketa sovjetske proizvodnje koje je Irak modificirao da imaju duži domet i koristio ih u Zaljevskome ratu. Proizvodnja raketa takvog dometa, oko 700 km, sada je zabranjena u Iraku i inspektori su se vjerojatno željeli uvjeriti da njihova proizvodnja nije obnovljena.

Lokacija je nekoliko kilometara od sjedišta UN-ovih inspektora u bivšem Hotelu Canal u predgrađu Bagdada.

Neposredno nakon ulaska inspektori su zabranili ulazak i izlazak iz kompleksa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompleks je, piše Reuters, dobro zaštićen visokom ogradom. Na velikom plakatu slika je predsjednika Saddama Husseina i piše: ´Orao je slobodan´.

UN-ovi su se inspektori prošli tjedan vratili u Irak nakon četiri godine. Djeluju u skladu s rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti koja im daje mandat da traže kemijsko, biološko i nuklearno oružlje, a Irak tvrdi da ničega od toga nema.

Sjedinjene Države zaprijetile su ratom ako se Irak ne podvrgne inspekcijama i službeni se Bagdad obvezao na punu suradnju. Do 8. prosinca mora predati i deklaraciju o bilo kakvom zabranjenom oružju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara