UN-ovi inspektori u egipatskom laboratoriju za plutonij

Inspektori agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA) u Egiptu su u inspekciji laboratorija za obradu plutonija, supstance koja može poslužiti i kao gorivo za nuklearno oružje, izjavili su u petak zapadni diplomati.

Egipat je najnovija zemlja kojom se bavi istraga UN-ove agencije jer je nije obavijestio o aktivnostima i objektima kojima se može koristiti za proizvodnju goriva za atomsku bombu.

IAEA je inspektore poslala nakon što je saznala da egipatski znanstvenici provode tajne eksperimente s uranom. Ti su pokusi dijelom izašli na vidjelo kad su znanstvenici uključeni u njih objavili svoja istraživanja.

Diplomati kažu da objekt, vjerojatno sagrađen osamdesetih godina prošloga stoljeća, možda nikada nije bio uporabljen. No IAEA pregledava taj laboratorij u blizini Kaira kako bi se ustanovilo je li se ondje radilo s plutonijem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica IAEA nije željela ništa komentirati, samo je rekla da je istraga povjerljive naravi.

Nema dokaza da Egipat ima tajni program proizvodnje atomskoga oružja, ali diplomati kažu da Kairo možda pomišlja na neke buduće nuklearne opcije na nestabilnome Bliskom istoku.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara