UN-ovi izvjestitelji traže pristup zatvorenicima koje drže Amerikanci

IZVJESTITELJI Ujedinjenih naroda za ljudska prava zatražili su u petak pristup osobama koje su zbog terorizma zatočene u Iraku, Afganistanu i u Guantanamu, u zahtjevu bez presedana u kojemu se izrijekom ne spominju Sjedinjene Države.

U zajedničkoj i neuobičajenoj izjavi, tridesetak izvjestitelja koje je imenovalo Visoko povjerenstvo za ljudska prava traži da se četvorici njih odobri provedba istrage "u Iraku, u Afganistanu, u vojnoj bazi Guantanamo Bay i drugdje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne govoreći otvoreno o mučenju američkih zatočenika u Iraku, izvjestitelji su izjavili da je njihov postupak motiviran "stanovitim brojem najnovijih događaja koji su uznemirili međunarodnu zajednicu, a tiču se položaja, uvjeta zatočeništva i ponašanja prema zatočenicima na određenim mjestima".

Četiri stručnjaka koje su ovlastili njihovi kolege jesu posebni izvjestitelj za slučajeve zlostavljanja Theo van Boven, za pravo na liječenje Paul Hunt, za neovisnost sudaca i odvjetnika Leandro Despouy i Leila Zerrougui, voditeljica radne skupine za samovoljna zatočenja.

Stručna ekipa će nastojati "zajamčiti poštovanje međunarodnih propisa u svezi s ljudskim pravima što se tiče tih osoba" i bit će voljna savjetovati vlasti nadležne za te zatočenike, piše u izjavi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara