UN-ovi mirovnjaci zlostavljaju djecu u Sudanu

ENGLESKE novine "The Daily Telegraph" objavile su danas članak o navodnom seksualnom iskorištavanju djece južnog Sudana od strane UN-ovih mirovnjaka. UN kaže da će provesti istragu da bi vidio ima li u navodima istine.

U južnom Sudanu nalazi se oko 10 000 UN-ovih vojnika, koji rade pod tzv. UN Mission in southern Sudan (UNMIS), a tamo su primljeni nakon završetka dvadesetogodišnjeg rata, nakon kojeg je dogovoreno da će južni Sudan dobiti autonomiju i da će 2011. moći na referendumu glasati za odcjepljenje od ostatka zemlje.

"Daily Telegraph" je skupio preko dvadeset svjedočanstava djece, od kojih neka imaju samo 12 godina, koja opisuju sustav seksualnog zlostavljanja.

"Čovjek u bijelom autu pristupio mi je dok sam sjedio na obali rijeke. Po oznakama na autu vidio sam da je UN-ov. Pitao me hoću li ući u auto s njim. Vidio sam da ima značku. Onda me odvezao daleko, stavio mi povez na oči i počeo me zlostavljati. Trajalo je dugo. Nakon toga me vratio nazad i izbacio iz auta.", kaže 14-godišnji Jonas.

Da stvar bude gora, mali Jonas se sad svake večeri vraća na mjesto na kojem je pokupljen, jer kad je dobar dan može zaraditi i do 3 dolara za seksualne usluge, što je tamo pristojan novac.

Druga djeca opisuju manje više isti scenarij. UN-ovci ih namame u auto novcem i onda ih zlostavljaju, nakon čega ih ostave na pločniku.

Različite nevladine organizacije skupile su slična izvješća, a "Daily Telegraph" tvrdi da ima UN-ove dokumente o istrazi koja je provedena odmah nakon dolaska vojnika u južni Sudan, koji također potvrđuju ove navode.

James Ellery, britanski koordinator misije, odbacuje optužbe. "Odbacivat ću ovakve optužbe dok god se nešto ne potvrdi. Ovo je najzaostalija zemlja u Africi, 90% stanovništva je nepismeno, a glasine o UN-u, koji je generalno na lošem glasu, brzo se šire".

Sudanska vlada trenutno pregovara s UN-om o puštanju dodatnih mirovnjaka u Darfur, zapadnu sudansku regiju u kojoj je u građanskom ratu poginulo najmanje 200 000 ljudi, u sukobima arapskih paravojnih postrojbi i lokalnog afričkog stanovništva. Novi glavni tajnik UN-a, Ban Ki-Moon, najavio je da će Darfur staviti na vrh liste prioriteta, ali sad je pitanje kako će se stvari razvijati.

Pomoćnica glavnog tajnika Jane Holl Lute kaže da bi navodi mogli biti istiniti. "Ne vjerujem da su ovo prvi ovakvi navodi. Sigurno ćemo ovo detaljno istražiti, ali dok ne budemo imali točne podatke, ne možemo točno ocijeniti situaciju".

Što je još gore, ovo nije prva optužba vojnicima UN-a za seksualno zlostavljanje stanovništva koje bi trebali čuvati. Nedavno je izbio sličan skandal kad se otkrio lanac zlostavljanja Liberiji i na Haitiju, a prije dvije godine bilo je slučajeva zlostavljanja u Demokratskoj Republici Kongo, nakon čega je slijedio niz uhićenja. Sličnih slučajeva bilo je i na Kosovu, gdje su UN-ovi mirotvorci bili uključeni u lanac prodavanja djevojčica u seksualno roblje.

Bivši nesposobni UN-ov glavni tajnik Kofi Annan u prosincu je rekao da UN prihvaća politiku "bez tolerancije" prema seksualnom zlostavljanju, ali i nakon toga je su otkriveni ovakvi slučajevi, koji očigledno traju dugo vremena.

Također, po zakonima, UN-ovim mirotvorcima se ne može suditi za zločine u zemljama u kojima su ih počinili, tako da je odluka o kažnjavanju silovatelja prepuštena na diskreciju matičnim zemljama.

UN ima čvrste podatke o dva seksualna počinitelja koji su u svojim zemljama osuđeni na zatvorsku kaznu, iako smatra da bi ih moglo biti još. Dva slučaja su kap u moru, jer je preko tristo ljudi osumnjičeno za zlostavljanja diljem UN-ovih misija u svijetu.

UN je uveo "vrlo ozbiljan" trening osjećajnosti i "zahtijeva od svojih zaposlenika visok nivo moralnosti". Tu otprilike prestaju bilo kakve posljedice za pedofile sa značkom.

J. D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara