UN-ovo priznanje izraelskoj novinarki za pisanje o Palestincima

JEDNA izraelska novinarka je dobila priznanje Ujedinjenih naroda za kritičko i neovisno izvješćivanje o životu i teškoćama s kojima se suočavaju Palestinci.

Amira Hass, koja je proteklo desetljeće provela živeći na palestinskom teritoriju i izvješćujući za izraelski dnevnik Ha´aretz, nagrađena je UNESCO-ovom nagradom za slobodno novinarstvo za 2003.

´Amira Hass je pokazala izvanredno profesionalno zalaganje i neovisnost, kao i profesionalnu hrabrost, tijekom proteklog desetljeća´, rekao je direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura. ´Ako se bude uspostavio mir između Izraelaca i Palestinaca bit će to zahvaljujući ljudima poput gospođe Hass koji su su stanju gledati činjenice i razumjeti ih.´

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hass je prva i jedina izraelska novinarka koja živi na palestinskom teritoriju gdje se preselila nakon potpisivanja izraelasko-palestinskog mirovnog sporazuma 1993. Unatoč ograničenjima koje joj nameću kako izraelska vojska tako i palestinske vlasti ona nastavlja pisati neovisno što je izlaže pritiscima s obje strane, navodi UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u obrazloženju nagrade.

Nagrada od 25.000 dolara, koja se dodjeljuje svake godine na preporuku neovisnog međunarodnog žirija koji čine novinari iz cijeloga svijeta, Amiri Hass će biti uručena 3. svibnja na UNESCO-voj proslavi Svjetskog dana slobode medija.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara