UO HFP: privatizacija PIK-a "Vrbovec" u dvije faze

Novi Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na današnjem otvorenom dijelu svoje prve sjednice odlučio je da se PIK "Vrbovec" privatizira po posebnom modelu, u dvije faze, što će predložiti i Vladi.

Prihvatio je i ponudu Generalturista za kupnju većinskoga dioničkog paketa Hotela "Srebreno" u Mlinima kod Dubrovnika.

Obrazlažući te odluke, novi predsjednik UO HFP-a ministar gospodarstva Ljubo Jurčić kazao je da će se PIK "Vrbovec" privatizirati bez klasičnog natječaja odnosno u dvjema fazama, tako da se najprije prikupe neobvezujuće, a zatim izradi popis obvezujućih ponuda. To je zato što je država izravni vlasnik više od 91 posto dionica toga PIK-a, a taj će model, kako je rečeno, omogućiti pronalaženje boljeg kupca nego na natječaju.

HFP je prihvatio i Generalturistovu ponudu za kupnju dionica Hotela "Srebreno", s napomenom da se s njima, prije ugovora, još pregovara o dokapitalizaciji toga društva. Natječaj za te hotele objavljen je u studenome prošle godine, a osim Generalturista javili su se španjolska tvrtka "Interturistica" i dubrovačke tvrtke PGM "Ragusa" i "Spiona".

Nakon što je od ponuditelja zatražena dopuna ponuda potkraj siječnja u "utrci" su ostali samo Generalturist i Interturistica, koji su tada poboljšali svoje ponude. No zbog nejasno određene cijene Španjolaca u toj dopuni, UO HFP je danas odlučio isključiti njihovu ponudu. Tvrtka s Palma de Mallorce ponudila je cijenu u rasponu "100 tisuća kuna više od najbolje ponude, odnosno najmanje 12, a najviše 17 milijuna kuna". To je na današnjoj sjednici novi član UO HFP-a ministar javnih radova, obnove i garditeljstva Radimir Čačić ocijenio "bezobraštinom".

Generalturist je pak ponudio 15 milijuna kuna i dokapitalizaciju od 127,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UO je danas odlučio i da se dionice 347 društava, koja su pretežito do 10 posto u državnom vlasništvu, sa Zagrebačke prebace na Varaždinsku burzu kako bi se moglo trgovati "pravima". Po prijedlogu člana UO-a Slavka Linića s tog su popisa izdvojeni Hoteli "Jadran" u Pločama i "Supetar" Hoteli jer je država u njima vlasnik 38 odnosno 30 posto dionica.

Odlučeno je također da se 50 posto dionica nakladničke tvrtke "Školske knjige" (procijenjene na samo 139,5 tisuća kuna) ne prodaje, nego prenese na zaposlenike, kako se ne bi ugrozilo poslovanje.

Budući da nisu ispunjeni uvjeti iz ugovora o kupnji 60,46 posto dionica Hotela "Split" i nije uplaćena dogovorena cijena u traženu roku, HFP je poništio odluku o prodaji toga hotela britanskoj tvrtki "Travelink Investmentu" te je obvezao Fond da pripremi novi natječaj.

Po dostupnim informacijama, članovi bi novog UO HFP-a na večerašnjem zatvorenom dijelu sjednice i uvida u zanimanje za kupnju "Slobodne Dalmacije" trebali odlučiti o privatizaciji te splitske medijske kuće, pri čemu je ministar Jurčić napomenuo da je "u Hrvatskoj već dosta stranaca u vlasništvu medija".

Očekuje se i rasprava o utvrđivanju kriterija za sklapanje nagodaba za razne tražbine, o privatizaciji IPK-a "Osijek", pozajmici za isplatu otpremnina radnicima "Borova" i financijskom izvješću Fonda za 2002.

(Hina) tam ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara