UO HFP-a: prihvaćene ponude za kupnju triju dubrovačkih hotela i splitskog "koteksa"

Od pet dubrovačkih hotela, o prodaji kojih je danas raspravljao Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP), odobrena je kupnja njih triju: "Kompasa", koji je prodan tvrtki "Blue Magic" poduzetnika Gorana Štroka, "Sumratina" dubrovačkoj tvrtki PGM Ragusi i "Mlina" zagrebačkoj tvrtki HBI u suvlasništvu Anđelka Leke. L

K tomu je UO HFP-a prihvatio ponudu zagrebačke tvrtke "Nina Commercea" za kupnju 52,29 posto dionica splitske trgovačke tvrtke "Koteksa" za ukupno 21,3 milijuna kuna.

Najviše rasprave izazvale su ponude za kupnju dubrovačkih hotela koje je nazočna ministrica turizma Pave Župan-Rusković, iako nije član UO HFP-a, ocijenila nedostatnima, jer nemaju jasne poslovne planove. Usprotivila se i prodaji "Kompasa" poduzetniku Goranu Štroku, kazavši da on na dubrovačkom području "baš ne posluje dobro".

No potpredsjednik Vlade i član UO-a HFP-a Slavko Linić ocijenio je da je Štrok dobar poduzetnik.

Za kupnju "Kompasa" ponudu je poslala i slovenska tvrtka Kompas, no UO je odlučio prihvatiti Štrokovu ponudu, koji je za 83,51 posto dionica hotela ponudio 22,5 a Kompas 15 milijuna kuna.

Najviše ponuda bilo je za hotel "Sumratin", no prihvaćena je ponuda PGM Raguse koja je ponudila najviše - 9,1 milijun kuna za kupnju 69,64 posto dionica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za hotele "Mline" izabrana je od dviju ponuda tvrtka HBI-a, koja je za 88,66 posto dionica ponudila 70,1 milijun kuna. Ta je ponuda inače danas ocijenjena najboljom od svih jer je riječ o dokazanu zagrebačkom hotelijeru.

Iako je za hotele "Lero" i "Neptun" bilo ponuda, UO je odlučio od ponuditelja zatražiti objašnjenja i dopune. Slično je i s ponudom za kupnju splitskog brodara "Jadroplova", koju je dostavila švicarska tvrtka "Doris Maritime Services". Naime, ponudu su u Fondu ocijenili "čudnom" te je odlučeno da se, uz ostalo, provjeri bonitet te tvrtke.

Nakon otvorena dijela sjednice UO HFP-a održao je i zatvoreni dio, na kojem će se, kako je najavljeno, razmatrati nekoliko točaka, među kojima potraživanja nekretnina i imovine tvrtaka iz Srbije i Crne Gore te rebalans financijskog plana HFP-a.

Također, najavljeno je da će se na zatvorenoj sjednici UO HFP-a raspravljati o prodaji nekoliko hotela iz sastava hotelsko-turističke tvrtke "Sunčani Hvar".

(Hina) tam sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara