Uoči početka PIF-a otvorena izložba o mađarskom lutkarstvu

NEPOSREDNO prije večerašnjeg svečanog otvorenja 36. Međunarodnog festivala kazališta lutaka (PIF), u Kuli Lotrščak otvorena je izložba posvećena središnjoj temi ovogodišnjeg PIF-a mađarskom lutkarstvu.

Na izložbi "100 godina - 100 lutaka" predstavljen je dio velike Lutkarske zbirke Mađarskog kazališnog muzeja i instituta iz Budimpešte, koju je 1970. osnovala Hedvig Belitska-Scholtz kako bi sačuvala sjećanje na mađarsko lutkarsko kazalište.

Izlošci na zagrebačkoj izložbi predstavljaju mađarsko lutkarstvo između 1850. i 1950. godine.

Izbor iz zbirke, koja sadrži na tisuće predmeta, od lutaka, crteža, fotografija, plakata, video snimki, napravila je Eszter Papp, a postavio ju je Barnabas Imre.

Izložba će biti otvorena do zatvaranja festivala, 5. rujna.

Osim te izložbe hrvatska publika će se s mađarskim lutkarskim kazalištem moći upoznati na samim predstavama ? "Osam dana stvaranja svijeta" (31. kolovoza, Teatar ITD), "Junak Janos" (31. kolovoza, "Komedija") te "Slike s izložbe" i "Ptica zlatnoga pera" (obje 1. rujna u Teatru ITD).

Uoči otvorenja izložbe ispred Kule Lotrščak Obiteljsko kazalište lutaka Mikropodium iz Budimpešte već se predstavilo Zagrepčanima, kratkom predstavom "Stop" koja je izvan konkurencije. Istu predstavu, utemeljenu na klasičnoj glazbi i evergreenima, izvest će još nekoliko puta tijekom festivala u foyeru Teatra ITD.

Na ovogodišnjem PIF-u sudjeluje 22 kazališta iz 11 država ? Bugarske, Hrvatske, Italije, Izraela, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Velike Britanije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara