Šefovi HŽ-a provozali se snjegočistačem kojeg ne koriste, strojovođe: To je predstava za javnost

Šefovi HŽ-a provozali se snjegočistačem kojeg ne koriste, strojovođe: To je predstava za javnost

Foto: Pixsell/Kristina Stedul Fabac

UPRAVA HŽ Infrastrukture, s predsjednikom Ivanom Kršićem, u nedjelju se s novinarima provozala snjegočistačem „Rolba“ od Ogulina do Moravica.

Tom prilikom istaknuli su da su pruge prohodne za sve vlakove, ali da se u ovakvim situacijama ne preporučuje prometovanje nagibnim vlakovima zbog njihove lagane konstrukcije.

Snjegočistači, posebno dva potpuno nova koji zatrpani snijegom stoje na jednom od kolosijeka ogulinskog kolodvora, aktualna su tema za koju čelni ljudi HŽ Infrastrukture tvrde da je medijski prenapuhana i potpuno krivo interpretirana.

Ti su snjegočistači za nas još uvijek u fazi nabave i, dok se ne riješi zahtjevna dokumentacija za njihovu homologaciju, ne mogu se u koristiti, kaže Kršić.

HŽ Infrastruktura je svu dokumentaciju objedinila i 31. siječnja poslala zahtjev Agenciji za sigurnost željezničkog prometa, od koje očekuje rješenje za puštanje u promet, kaže Kršić i dodaje kako ne može reći koliko će ta procedura trajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici HŽ Infrastrukture objasnili su i razloge zastoja vlakova na pravcu za Split. U usjecima kakav je na splitskom pravcu, kod jake bure i mnogo snijega dovoljno je manje od deset minuta za snježni zapuh od nekoliko metara kroz koji se vlak ne može probiti, tumače.

Poseban su problem nagibni vlakovi koji zbog lagane konstrukcije imaju zabranu prometovanja, kaže Kršić.

HŽ Infrastruktura raspolaže s pet snjegočistača, od kojih su tri stacionirana u Ogulinu, a dva u Fužinama, kaže član Uprave Nikola Ljuban.

Sindikat strojovođa: "Pokazna vježba" HŽ Infrastrukture

Drugačije viđenje o stanju na prugama ima Sindikat strojovođa Hrvatske koji je poslao i dva videa koja pokazuju to stanje.

HŽ Infrastruktura u nedjelju je, nakon što je raskrinkano njihovo potpuno neodržavanje pruga i nečišćenje snijega, organizirala "pokaznu vježbu" čiji je cilj pokazati javnosti da su pruge očišćene i da sve besprijekorno funkcionira. Nakon što je javnost saznala za nered u HŽ Infrastrukturi, tvrde strojovođe, temeljito je čišćen kolodvor Ogulin kako bi se jutros novinarima moglo pokazati - Potemkinovo selo. Naime, temeljito je očišćen kolodvor Ogulin te dvadesetak kilometara pruge do Moravica (do kuda su voženi novinari), što bi, kao u Potemkina, trebalo stvoriti privid besprijekornog rada i funkcioniranja, tvrde iz Sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara