Upraviteljica Hercegovačke banke: 54 milijuna maraka nije nestalo

PRIVREMENA upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson potvrdila je da famoznih 54 milijuna maraka, oko 216 milijuna kuna novca iz hrvatskog proračuna nije nestalo u banci 2001. godine kako se tvrdilo pri upadu SFOR-a i privremene uprave početkom te godine. l

"Kada je počela analiza ta 54 milijuna maraka, prvi izvještaji iz bančine baze podataka ukazivali su kao da je novac jednostavno nestao. Kada smo u cijelosti proanalizirali taj konto i pregledali cijelu bazu podataka, točno se utvrdilo gdje je novac otišao", rekla je Robinson u intervju kojega u ponedjeljak objavljuje bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista.

Prema prvim navodima međunarodne zajednice i medija, 54 milijuna maraka je s računa HVO-a u Hercegovačkoj banci prebačeno za potrebe HDZ-a BiH što je bio ključni razlog za upad OHR-a i SFOR-a u banku u travnju 2001., samo mjesec dana nakon uspostave Hrvatske samouprave u BiH.

Upraviteljica Robinson je rekla kako je taj novac otišao na plaće i razna plaćanja dodajući da je značajan dio novca hrvatske Vlade koji je inače stizao bio preusmjeren na neku stranu gdje nije trebalo. Rekla je da je podatak o nestanku 54 milijuna maraka bio dostupan međunarodnoj zajednici prije njezinog imenovanja privremenom upraviteljicom. Precizirala je kako je to bio značajan podatak međunarodnoj zajednici za ulazak u banku ali nije mogla potvrditi je li bio ključni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Robinsonova je potvrdno odgovorila na upit da bi se banka sama urušila da nije imenovana privremena uprava.

"Kada smo proanalizirali zajmove i sve interne dokumente shvatili smo da banka nije likvidna. Ja kao bankovni kontrolor nemam dvojbe da bi se banka sama ugasila", rekla je Robinson.

Hercegovačka banka se trenutačno nalazi u procesu prodaje. Upraviteljica Robinson odgodila je do sredine veljače natječaj za prodaju banke nakon što se prijavio veći broj potencijalnih kupaca. Za sada se prijavilo nekoliko potencijalnih ulagača iz Europe i jedan iz Sjedinjenih Američkih Država te nekoliko domaćih ulagača.

(Hina) zkre sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara