Upravni odbor DHK o uvodniku časopisa "Književna republika"

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika (DHK) objavio je danas odgovor na uvodnik prvoga dvobroja časopisa "Književna republika" kako bi upozorio hrvatsku javnost na niz netočnih tvrdnja klevetanja i nečuvenih uvreda o radu sadašnje i bivših uprava Društva, koje se iznose u tom tekstu. L

Novopokrenuta "Književna republika" (1-2) objavila je uvodnik glavnoga i odgovornog urednika Velimira Viskovića "Riječ urednika" u kojemu piše o razlozima pokretanja tog časopisa i osnivanja Društva hrvatskih pisaca. Podsjetivši na skandalozne izgrede na izbornoj skupštini DHK, Visković u uvodniku piše da kada su "fašistoidnim riječima izvrijeđani članovi uredništva Republike (Petlevski i Visković) umjesto da to vrijeđanje spriječi, veći dio članova Uprave, uključujući i predsjednika, pridružio se napadačima". U nastavku iznosi ocjenu kako se u devedesetim godinama uprava Društva (DHK) "permanentno svrstavala na stranu rigidnih, fašistoidnih političkih struja u hrvatskom društvu", što se očitovalo "u napadima na PEN nakon potpisivanja Praške deklaracije, u osnivanju Hrvatskog slova po izravnom nalogu Pantovčaka, u sukobljavanju s mlađim piscima".

U priopćenju dostavljenom Hini Upravni odbor DHK, koji je 7. ožujka raspravljao o značaju teksta "Riječ urednika" Velimira Viskovića, navodi kako je "netočno i neistinito" da se veći dio članova Uprave, uključujući i predsjednika, na lipanjskoj skupštini Društva "pridružio napadačima", koji su vrijeđali Sibilu Petlevski i Velimira Viskovića. "Te napadače nitko tada nije podržao, najmanje članovi uprave DHK", tvrdi se u priopćenju i dodaje kako su "bili zatečeni i zaprepašteni držanjem svih sudionika u stvaranju nereda" te odatle i stanoviti "nemar u postupcima njihova smirivanja".

U vezi s tvrdnjom da se uprava Društva "u devedesetim godinama permanentno svrstavala na stranu rigidnih, fašistoidnih političkih struja u hrvatskom društvu...", Upravni odbor napominje kako je to "nečuvena objeda ne samo za članove uprava tih godina nego i za svekoliko članstvo koje ih je izabralo (među njima i V. Visković), jer za to nije podastrijet niti jedan jedini dokaz".

Upravni odbor u nastavku postavlja pitanje kako to da Visković ni na jednom od sastanaka, plenuma i skupština, koje su tih godina održavane, "nije ustao i o tome progovorio?". "Imale bi njegove riječi, pod pretpostavkom da su utemeljene, zasigurno daleko veću težinu nego nekog običnog člana jer je baš devedesetih godina, u doba navodne fašistoidnosti, bio dugogodišnji glavni urednik najvažnijega glasila DHK, časopisa Republika", navodi Upravni odbor, koji se pita kako je mogao "izdržati u takvoj - kako sada želi uvjeriti javnost - stalnoj fašistoidnoj atmosferi?"

Glede tvrdnje da se osnivanje Hrvatskog slova zbilo "po izravnom nalogu s Pantovčaka", Upravno odbor pita kako Pantovčak pak nije "bio zainteresiran i za to kako se uređuje Republika?"

Od svega je najstrašnije, kako navodi zaključno Upravni odbor, da Visković neutemeljenim tvrdnjama, uvredama, izmišljotinama i političko-policijskim diskvalifikacijama, koje nisu ništa drugo nego kleveta, oponaša diskurs Radovana Zogovića i Gorana Babića.

"Možda bi želio da se s njim polemizira na isti način, da ga se na primjer vrijeđa kao komunjaru? To bi onda bila razina moderne Hrvatske za koju se tobože zalaže? Ne, od nas to neće dočekati", piše, uz ino, u priopćenju Upravnog odbora DHK. Dodaje da će priopćenje biti objavljeno u novom broju časopisa "Republika".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara