Upravnom vijeću predstavljen projekt "Brijuni - Rivijera"

PREDSJEDNIK Upravnog vijeća Javne ustanove "Nacionalni park Brijuni" Branko Curić na današnjoj je sjednici tog vijeća izjavio da se, budući da je Vlada prije petnaestak dana prihvatila Društveni ugovor o osnivanju tvrtke "BrijuniRivijera" u vlasništvu Republike Hrvatske i Istarske županije, očekuje tijekom lipnja i potpisivanje društvenog ugovora.

Po njegovim riječima, od iznimne je važnosti bilo da projekt "Brijuni-Rivijera", kako je rekao, "prođe sve instance" dok sada slijedi provedba što će Županija nastojati maksimalno ubrzati kako bi projekt što prije zaživio.

Buduća tvrtka "Brijuni-Rivijera", kako se čulo, bit će u mješovitom državno-županijskom vlasništvu, a većinski je udio, odnosno 67 posto, državni. Prema prvim grubim procjenama, projekt "Brijuni-Rivijera" podrazumijeva ulaganja koja bi dosegnula iznos od milijardu eura te preobrazbu brijunskog otočja i priobalja u elitnu turističku destinaciju, a njegovim bi se ostvarenjem u idućih pet do sedam godina, kako je rečeno, otvorilo pet do šest tisuća novih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o projektu, istarski župan Ivan Jakovčić rekao je da će za ostvarenje tog projekta najveći problem biti uklanjanje bespravne gradnje.

Po njegovim riječima, projektom je obuhvaćena turistička revitalizacija središta Velikog Brijuna te brijunskog priobalja s tim da bi se na otočju luksuzno obnovili, a u priobalju izgradili novi hoteli. Temeljni kapital društva "Brijuni-Rivijera" bit će 4,5 milijuna kuna od kojih će država dati tri milijuna, dok će početni ulog Županije iznositi 1,5 milijuna kuna.

Ravanatelj Javne ustanove "Nacionalni park Brijuni" Ratomir Ivičić izvijestio je članove Upravnog vijeća da je ustanova u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila nešto više od pet tisuća noćenja što je za 8,43 posto više nego u istom razdoblju lani. Bez obzira na taj podatak, dodao je on, ustanova je ostvarila gubitak od 4,7 milijuna kuna što je Ivičić obrazložio znatnim izdvajanjima za remonte brodova te tekuće održavanje objekata.

Na današnjoj je sjednici istaknuto kako je nakon više od 15 godina otezanja i sudskog sporenja, dug Brijuna prema Istarskoj banci, odnosno Novoj banci, riješen, budući da je otplatu desetak milijuna kuna prije otprilike mjesec dana na sebe preuzela Vlada. Riječ je o dugu, odnosno zajmu, koji je 1987. podignut radi uređenja i izgradnje konferencijske sale na Brijunima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara