Uređena društva živjela su u Amazoni prije 2500 godina

PRONALAZAK 270 posmrtnih urni na središnjem trgu grada Manausa potvrdilo je teze da su na ovom području brazilske Amazone živjela uređena društva prije više od 2.500 godina, otkrili su arheolozi.

Posmrtne urne pronašli su u srpnju radnici koji su na trgu Don Pedro u Manausu obavljali neke popravke.

Skupina arheologa pod vodstvom Eduarda Goesa Nevesa iz Muzeja za arheologiju i etnologiju Sveučilišta Sao Paulo zatim je proučila urne, a rezultati njihovog istraživanja potvrdili su da su te urne slične onima pronađenim na istom području 2001. godine, a koje su stare najmanje 1.300 godina.

"Dokazi pokazuju da su ljudi koji su živjeli u ovom području bitno utjecali na svoj okoliš. Riječ je o brojnim društvima, stručnjacima za izradu keramičkih predmeta i društvima koja su koristila podjelu rada", kazao je Goes Neves.

Prema riječima arheologa, urne su napravljene od keramike, a njihov pronalazak potvrđuje tezu o nazočnosti uređenih društava u Amazoni koju je prvi puta šezdesetih godina 20. stoljeća iznio njemački arheolog Peter Hilbert.

"I sam sam bio vrlo sumnjičav prema Hilbertovoj tezi. Danas vidim da je on bio pravi pionir u tom području", ističe Goes Neves .

Arheološka iskapanja pojačana su u području Amazone od 1993. godine kada su u području rijeka Uaupes i Papuri pronađeni dokazi koji potvrđuju da Indijanci plemena Tucano u tom području žive već 8.000 godina.

U posljednje tri godine arheolozi su u Manausu pronašli nekoliko stotina posmrtnih urna izrađenih prije 20 stoljeća. Sve te urne napravljene su od keramike.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara