USAID DAO PRIZNANJA HRVATSKIM NGO I GRAĐANSKIM INICIJATIVAMA

Predstavnici 34 hrvatske nevladine organizacije i građanskih inicijativa primili su utorak priznanja za uloženi trud i ostvarene rezultate u sklopu Programa malih financijskih potpora CroNGO Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Svečanost dodjele priznanja održana je u u atriju zagrebačkog muzeja Mimara u nazočnosti direktora misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Hrvatskoj Williama Jeffersa i državnog tajnika u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH Nina Žganca.

"Bio sam na terenu i osobno se uvjerio u golemi napredak koji ste napornim radom i predanošću ostvarili u svojim zajednicama", rekao je Jeffers okupljenim predstavnicima nagrađenih skupina.

Ocijenivši kako je civilno društvo nešto najbolje što postoji u svakom društvu, jer mu osigurava najjači razvoj demokracije, Jeffers je dodao kako je upravo to razlog dosadašnje i buduće uključenosti USAID-a u snaženje civilnog društva u Hrvatskoj.

"Napredak u izgradnji civilnog društva i demokracije u Hrvatskoj razlog je interesa USAID-a i zato ćemo i sljedeće tri godine podupirati nove projekte CroNGO-a", rekao je.

Među nagrađenim nevladinim organizacijama i građanskim inicijativama 24 su s područja središnje i sjeverne Hrvatske, a 10 iz zapadne Slavonije.

Te su skupine iz Programa malih financijskih potpora CroNGO dobile 246 tisuća dolara, a izravno su iz Hrvatske prikupile još 7,5 milijuna kuna.

"Lokalne nevladine organizacije i građanske inicijative sudjelovanjem u ovom projektu ojačale su i stekle iskustvo, a postale su i partner vladi, čime pridonose decentralizaciji vlasti", rekao je okupljenima državni tajnik Nino Žganec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je da je izravnu, konkretnu korist od tih projekata dobilo više od 200 zajednica u Hrvatskoj te da je projektima obuhvaćeno oko 15 tisuća osoba s tjelesnim ili mentalnim teškoćama i drugih izravnih korisnika socijalne skrbi.

Posebno priznanje za potporu koju su dali tim projektima dobilo je dvoje predstavnika lokalnih vlasti - članica uprave gradskog vijeća Čakovca Mira Kermek i načelnik općine Krnjak Mirko Srdić.

U protekle dvije godine iz Programa malih financijskih potpora CroNGO, u kojem su pojedinačni iznosi ograničeni na 200 tisuća kuna, dodijeljeno je ukupno 1,85 milijuna dolara potpore za projekte poboljšanja životnih uvjeta u zajednicama koje je provodila 221 lokalna nevladina udruga i građanska inicijativa.

CroNGO je šestogodišnji program razvoja NGO-a koji preko USAID-a financira američka vlada, a provodi ga američka nevladina udruga Akademija za obrazovni razvoj (AED). Cilj programa je jačanje sposobnosti građanskog društva da uz potporu javnosti i u suradnji s drugim dijelovima društva pridonese razvitku Hrvatske.

Program predviđa cijeli niz usluga nevladinim udrugama iz cijele Hrvatske, uključujući financiranje projekata i tehničku pomoć, a od ovog mjeseca trebale bi početi i nove aktivnosti poput inicijativa za partnerstvo u zajednici.

USAID je najvažnija organizacija američke vlade za davanje pomoći stranim zemljama. Od 1992. SAD su, većim dijelom preko USAID-a, Hrvatskoj dodijelile više od 407 milijuna dolara pomoći.

(Hina) xdam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara