USKOK istragu proširuje na još sedmero "dijagnostičara"

USKOK je istragu u slučaju Dijagnoza 1 jučer odlučio proširiti na još sedmero "dijagnostičara" sa splitskog područja te je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu podnesen zahtjev za proširenje istrage. Sedmerac sa splitskog područja sumnjiči se za zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita te krivotvorenje isprava, priopćio je USKOK.

Osnovano se sumnja da su osumnjičenici, povezani u zajedničko djelovanje na području Splita i postupajući prema dogovorenom planu, od siječnja 2006. godine do 11. veljače 2008. godine, jednoj osobi omogućili priznanje prava na invalidsku mirovinu i isplatu na štetu državnog proračuna. Kada su to pokušali omogućiti još jednoj osobi, spriječeni su u dovršenju djela.

Naime, kako navodi USKOK, postoji osnovana sumnja da su jedna muška osoba, u srpnju 2007., i jedna ženska osoba, u listopadu 2007., od prvoosumnjičene 43-godišnjakinje zatražili ishođenje invalidske mirovine, a za što je ona zauzvrat zatražila da joj plate najmanje 5.000 eura.

Dio novca 43-godišnjakinja je zadržala za sebe, a dio, u iznosu od 1.500 eura, predala je osumnjičenom 35-godišnjaku od kojeg je zatražila da izradi nalaze kao da su se te osobe liječile više godina.

Cijena lažnog pečata od 250 do 300 kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako pripremljene nalaze 35-godišnjak je predao osmom i devetom osumnjičeniku koji su, prema prethodnom dogovoru, za iznose od 250 i 300 kuna po nalazu, otisnuli lažne pečate i potpisali se u ime drugih liječnika, te tako ovjerene i sastavljene nalaze vratili 35-godišnjaku, pa je on tu liječničku dokumentaciju predao 43-godišnjakinji, a ona korisnicima koji su ishodili prijedlog radi vještačenja invalidnosti na Zavodu za mirovinsko osiguranje.

Korisnici su, navodi USKOK, prijedlog i ovjerenu medicinsku dokumentaciju, predali osumnjičenom 51-godišnjaku koji ju je proslijedio trećeosumnjičenom 44-godišnjaku, a on je, sukladno dogovoru, zatražio da se predmeti dodijele u rad sedmoosumnjičenom liječniku-vještaku u Zavodu za mirovinsko osiguranje u Splitu.

Osnovano se sumnja da je 44-godišnji liječnik-vještak, znajući da je liječnička dokumentacija neistinita, u jednom predmetu za iznos od najmanje 1.000 eura, donio ocjenu o trajnoj nesposobnosti za rad koju je potvrdilo Stručno povjerenstvo za reviziju nalaza i tako korisniku priznalo pravo na invalidsku mirovinu čijom isplatom redovnih mjesečnih obroka bi mu omogućili pribavljanje novčanog iznosa od najmanje 30.000 tisuća kuna na štetu Proračuna Republike Hrvatske.

Osumnjičeni je 44-godišnji liječnik-vještak u slučaju druge korisnice, također za nagradu od najmanje 1.000 eura, omogućio joj žurno upućivanje poziva na liječničko povjerenstvo ali vještačenje nije obavljeno budući da je on uhićen dan ranije.  

I.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara