USKOK istražuje 27 ljudi, među njima policajac. Sumnja da su muljali s autima

USKOK istražuje 27 ljudi, među njima policajac. Sumnja da su muljali s autima
Ilustracija: Goran Stanzl/PIXSELL

USKOK je pokrenuo istragu protiv 27 osoba, među kojima je jedan karlovački policajac te sedam tvrtki, tereteći ih da su u posljednje tri godine neosnovanim umanjenjem porezne obveze za prodana osobna vozila oštetili državni proračun za najmanje 26,2 milijuna kuna.

Prema USKOK-ovim sumnjama, zločinačko udruženje su od 1. siječnja 2017. do 21. studenoga u Karlovcu, Zagrebu, Jastrebarskom i drugim mjestima u Hrvatskoj organizirala dvojica voditelja poslovanja više trgovačkih društava koji su okupili druge odgovorne osobe i voditelje tvrtki.

Objavljeno kako su muljali s automobilima

Tereti ih se da su nakon nabavke vozila od dobavljača, tvrtki obveznika PDV-a, iz Njemačke i drugih članica EU-a namijenjenih prodaji u Hrvatskoj kao fiktivne stjecatelje i dobavljače osobnih vozila iskoristili više tvrtki, lažno prikazujući da su ta vozila prodana tvrtkama koje su ih prodavale krajnjim kupcima na domaćem tržištu.

Potom su, protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost i Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost, u prijavama PDV-a neosnovano umanjivali porezne obveze neistinitim iskazivanjem pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu, kao i neiskazivanjem i neobračunavanjem PDV-a na stjecanje tih vozila iz drugih država članica EU-a.

Tvrtke su time, sumnja USKOK, neosnovano umanjile obvezu PDV-a prema državnom proračunu, odnosno nisu prijavile ni platile PDV. Prva dvojica osumnjičenika su potom, posredstvom četvorice okrivljenika, s računa više tvrtki podigli najmanje 17,9 milijuna kuna koje su podijelili s ostalim okrivljenicima, oštetivši proračun za najmanje 26,2 milijuna kuna.

Istragom je obuhvaćen i karlovački policajac raspoređen na mjestu višeg upravnog referenta u Odjelu za upravne poslove koji je na traženje osumnjičenika od ožujka iz Informacijskog sustava MUP-a pribavljao hrvatske osobne isprave pogodne za izradu nevjerodostojnih isprava.

Policajaca također terete da je protivno proceduri obavljao poslove prijavništva i deponiranja vozačkih dozvola te omogućio pribavljanje neklasificiranih podataka iz Informacijskog sustava MUP-a drugim osobama bez valjane pravne osobe.

Sumnjiče ga i da je  neosnovano naplaćivao upravne pristojbe i zadržavao ih za sebe te da je za novčanu nagradu pristao iz informacijskog sustava MUP-a pribavljati osobne podatke o identitetu pogodnom za izradu nevjerodostojnih osobnih isprava Republike Srbije.

USKOK, koji je istragu pokrenuo slijedom kaznene prijave sektora za financijske istrage Ministarstva financija te kaznenih prijava Policijskog nacionalnog USKOK-a, osumnjičene tereti za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine, pomaganje u tim nedjelima, zlouporabu položaja i ovlasti i poticanje na te zlouporabe, pomaganje u krivotvorenju isprava te primanje i davanje mita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara