MOL: Odbacujemo sve optužbe, Hernadi je istražiteljima rekao jedinu pravu istinu

Foto: hvggu.hu

USKOK je ponovno početkom prosinca zatražio od mađarskih pravosudnih tijela ispitivanje predsjednika Uprave Mola Zsolta Hernadija "jer bez njega ne mogu dovršiti istragu". Hernadi se sumnjiči da je dao mito Ivi Sanaderu kako bi Mol dobio upravljačka prava u Ini.

> Potvrda iz MOL-a: Hernadi je pod istragom, mađarskim istražiteljima odgovarao je 3 sata

Jučer je Index objavio da je Hernadi dao iskaz pred mađarskim istražiteljima te je ispričao sve detalje o svojim poslovima s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Uskok u svojem priopćenju ne pojašnjava je li to ispitivanje mađarskih istražitelja povezano sa njihov zahtjevom.

Prije nekoliko mjeseci je Uskok prvi puta poslao zamolbu nadležnim pravosudnim tijelima Mađarske za ispitivanjem Hernadija, "no Vrhovno državno odvjetništvo Mađarske je to odbilo iz mađarskih nacionalnih interesa". Objašnjavaju da su 14. srpnja dobili odgovor da "nismo u mogućnosti udovoljiti zahtjevima Vaše zamolbe, jer prenošenje traženih podataka bi ugrozilo sigurnost Republike Mađarske". Mađari su još dodali kako je pozvano središnje glavno državno odvjetništvo za istrage "radi provođenja istrage" u vezi toga kaznenog djela.

Zbog Mađara razdvojena istraga protiv Hernadija

Zbog toga što im Mađari nisu udovoljili zahtjevu i ispitali predsjednika Uprave MOL-a, USKOK je razdvojio istragu protiv Hernadija. "Istraga je i dalje u tijeku, a biti će završena kada ili nadležna pravosudna tijela Mađarske udovolje zamolnici USKOK-a ili kada ga ona ispitaju te dostave njegov iskaz kao odgovor na zamolnice USKOK-a", piše u priopćenju Uskoka.

"USKOK je u svom priopćenju od 23. rujna 2011. objavio kako su u ovom predmetu 21. rujna 2011. Glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj", zaključuju iz USKOK-a.

MOL: Hernadi je odgovorio na sva pitanja

Iz MOL-a su, pak, u službenom priopćenju poručili da nisu od nadležnih tijela primili nikakve službene informacije vezano uz bilo kakav pravni slučaj protiv MOL Grupe ili dužnosnika MOL-a u Hrvatskoj.

"MOL Grupa još jednom kategorički odbacuje ponovne optužbe o bilo kakvim prijestupima", poručuju Mađari, uz napomenu:

"MOL Grupa istovremeno ističe da je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor g. Zsolt Hernadi dao detaljan iskaz mađarskim vlastima u svojstvu svjedoka vezano uz navodno davanje mita. G. Hernadi je iscrpno odgovorio na sva pitanja nadležnih tijela. Ovim iskazom je konačno izrečena i prava i istinita verzija ove priče".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara