USKOK osumnjičio 30 osoba za prijevare "teške" tri milijuna kuna

ZA PRIJEVARE "teške" oko tri milijuna kuna prijavljeno je 30 osoba s područja Križevaca koje USKOK sumnjiči da su uz pomoć krivotvorene dokumentacije dizali gotovinske kredite, kupovali automobile i drugu robu koju su potom prodavali na "crno", doznaje se danas u PU koprivničkokriževačkoj.

Od 30-ero osumnjičenih uhićen je samo 29-godišnjak kojeg se tereti da je jedan od organizatora skupine, izvijestila je policija koja je USKOK-u podnijela kaznene prijave nakon višemjesečne kriminalističke obrade.

Osumnjičeni 29-godišnjak je prije četiri dana priveden na zagrebački Županijski sud, gdje se pred istražnim sucem branio šutnjom. Potom je pušten, no nakon usvojene žalbe USKOK-a određeno mu je zadržavanje u pritvoru, doznaje se na sudu.

Predmet je preuzeo istražni sudac Ratko Šćekić koji je Hini kazao da je dao nalog za njegovim privođenjem u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu. Najavio je da će osumnjičenog ispitati čim ga policija privede te da će potom odlučiti o zahtjevu USKOK-a za jednomjesečnim pritvorom. Šćekić nije želio otkriti njegov identitet, no kazao je da je riječ o osobi s područja Križevaca, odakle je i većina ostalih osumnjičenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija i USKOK sumnjaju da su 29-godišnjak i još dvojica prijavljenih, u dobi od 33 i 43 godine, u studenome 2002. otkupili udjel u križevačkoj tvrtki "IR-MA", gdje su sebe i još deset osoba fiktivno zaposlili. Svojim su "zaposlenicima" navodno izdavali lažne potvrde o zaposlenju te neistinita financijska izvješća i podatke o poslovanju tvrtke, primjerice solventnosti i bonitetu. Uz pomoć te krivotvorene dokumentacije navodni zaposlenici su, u razdoblju od listopada 2002. do rujna prošle godine, u više banaka podizali gotovinske kredite i kredite za automobile koje su potom preprodavali. Novac su podijelili, a kredite nisu vraćali, tvrde u policiji i USKOK-u koji je protiv svih zatražio pokretanje istrage.

Osumnjičeni se nadalje terete da su od veljače do listopada prošle godine osobno i preko "vanjskih suradnika" od više tvrtaka preuzeli robu. Pritom su se, kao i u slučaju s podizanjem bankarskih kredita, navodno koristili krivotvorenom dokumantacijom o poslovanju tvrtke i nenaplativim zadužnicama i mjenicama. Preuzetu robu su preprodavali na "crno", mimo tvrtke "IR-MA" koja im je služila kao paravan za zlouporabe.

U policiji i USKOK-u sumnjaju da je skupina na taj način nezakonito zaradila 2,9 milijuna kuna.

Trojica navodnih organizatora skupine prijavljena su i za krivotvorenje isprava i službenih isprava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara